Straszny tort na Halloween
To nie jest zwykły deser! Straszny tort na Halloween to propozycja dla tych, którzy lubią kreatywne podejście do kuchni i odrobinę emocji na talerzu. Przygotowanie tego niezwykłego tortu to doskonała okazja do wspólnego gotowania i twórczego spędzenia czasu dla całej rodziny. Każdy z nas może dodać coś osobistego do tego przepisu, czyniąc go jeszcze bardziej strasznym i niepowtarzalnym. Ta kompozycja pełna jest nie tylko kulinarnych niespodzianek, ale także zapierających dech smaków. To niewątpliwie król wszystkich strasznych tortów na Halloween, który zamienia każdą imprezę w niezapomniane wydarzenie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- biszkopt czekoladowy:
- pół szklanki mleka
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- pół szklanki ciemnego kakao
- szklanka mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- ¼ szklanki oleju
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- biszkopt szpinakowy:
- 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach)
- niecała szklanka cukru
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- szklanka mąki krupczatki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- masa twarogowa:
- 50 dag mielonego twarogu
- 500 ml śmietany kremówki
- śnieżka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki o smaku cytrynowym
- dodatkowo: żelki w kształcie gałek ocznych do ozdoby
Straszny tort na halloween – jak zrobić?
- Mleko podgrzewamy z połamana czekoladę do czasu aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Jajko ubijamy mikserem, pod koniec dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej. Dalej miksujemy. Dodajemy czekoladę z mlekiem i sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 26 cm). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Szpinak rozmrażamy na patelni do czasu aż straci całkowicie wodę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 40 minut.
- Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i śnieżkę. Dodajemy porcjami twaróg. Na koniec mieszamy z chłodną galaretką.
- Czekoladowy i szpinakowy biszkopt przekrawamy na pół, tak żeby powstały 4 blaty. W blaszce układamy kolejno: biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy, masa, biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy (pokruszony). Ozdabiamy żelkami w kształcie gałek ocznych. Schładzamy w lodówce.
Straszny tort na Halloween – dodatkowe informacje
Biszkopty przekładamy masą dość sprawnie, ponieważ bardzo szybko tężeje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sticky buns czyli bułeczki w karmelu
Następny przepis: Strogonow Aneczki