Straszny tort na Halloween

Straszny tort na Halloween

To nie jest zwykły deser! Straszny tort na Halloween to propozycja dla tych, którzy lubią kreatywne podejście do kuchni i odrobinę emocji na talerzu. Przygotowanie tego niezwykłego tortu to doskonała okazja do wspólnego gotowania i twórczego spędzenia czasu dla całej rodziny. Każdy z nas może dodać coś osobistego do tego przepisu, czyniąc go jeszcze bardziej strasznym i niepowtarzalnym. Ta kompozycja pełna jest nie tylko kulinarnych niespodzianek, ale także zapierających dech smaków. To niewątpliwie król wszystkich strasznych tortów na Halloween, który zamienia każdą imprezę w niezapomniane wydarzenie.

Składniki:

  • biszkopt czekoladowy:
  • pół szklanki mleka
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół szklanki ciemnego kakao
  • szklanka mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • biszkopt szpinakowy:
  • 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach)
  • niecała szklanka cukru
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • szklanka mąki krupczatki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa twarogowa:
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 500 ml śmietany kremówki
  • śnieżka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • dodatkowo: żelki w kształcie gałek ocznych do ozdoby

Straszny tort na halloween – jak zrobić?

  1. Mleko podgrzewamy z połamana czekoladę do czasu aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Jajko ubijamy mikserem, pod koniec dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej. Dalej miksujemy. Dodajemy czekoladę z mlekiem i sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 26 cm). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  2. Szpinak rozmrażamy na patelni do czasu aż straci całkowicie wodę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 40 minut.
  3. Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i śnieżkę. Dodajemy porcjami twaróg. Na koniec mieszamy z chłodną galaretką.
  4. Czekoladowy i szpinakowy biszkopt przekrawamy na pół, tak żeby powstały 4 blaty. W blaszce układamy kolejno: biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy, masa, biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy (pokruszony). Ozdabiamy żelkami w kształcie gałek ocznych. Schładzamy w lodówce.

Straszny tort na Halloween – dodatkowe informacje

Biszkopty przekładamy masą dość sprawnie, ponieważ bardzo szybko tężeje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sticky buns czyli bułeczki w karmelu
Następny przepis: Strogonow Aneczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode