Stek z tuńczyka z sałatką
Przepis na steki z tuńczyka to prawdziwa gratka dla smakoszy kuchni morskiej. Ta wytworna, lecz nieskomplikowana propozycja kulinarna charakteryzuje się wyjątkową lekkością, jednocześnie dostarczając sporej dawki białka. Tuńczyk, szlachetna ryba o delikatnym smaku, doskonale komponuje się z sałatką, co sprawia, że danie jest zarówno zdrowe, jak i sycące. Steki z tuńczyka to absolutnie nieprzeciętny i ekscytujący sposób na zaprezentowanie tego gatunku ryby. I choć przygotowanie tych steków może wydawać się skomplikowane, z naszym przepisem poradzisz sobie bez problemu. Ta propozycja na pewno nie pozwoli Ci się nudzić w kuchni.
admin
Składniki:
- 2 filety z tuńczyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz młotkowany z kolendrą
- sól
- Sałatka typu greckiego:
- 1 porcja mieszanki sałat
- pół pomidora
- kawałek zielonego ogórka
- ćwiartka małej czerwonej cebuli
- kilka zielonych oliwek
- ser feta
- ulubione zioła do sałatek
- oliwa z oliwek
Stek z tuńczyka z sałatką – jak zrobić?
-
1.
Tuńczyka osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą. Skrop oliwą w oliwek i odstaw do lodówki na 20 min. -
2.
Przygotuj sałatkę – sałatę rozłóż na talerzu, pomidora i ogórka pokrój na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, oliwki w plasterki a ser fetę w kostkę. Składniki rozłóż równomiernie na sałacie, oprósz ulubionymi ziołami do sałatki i skrop oliwą z oliwek. -
3.
Rozgrzej dobrze patelnię grillową, smaż tuńczyka z obu stron po 2-3 min. Podawaj z przygotowaną sałatką.
Stek z tuńczyka z sałatką – dodatkowe informacje
Sałatkę można skropić ulubionym sosem sałatkowym według uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: stek z sarny
Następny przepis: Stek z tuńczyka marynowany i grillowany