Stek z tuńczyka z sałatką

Stek z tuńczyka z sałatką

Przepis na steki z tuńczyka to prawdziwa gratka dla smakoszy kuchni morskiej. Ta wytworna, lecz nieskomplikowana propozycja kulinarna charakteryzuje się wyjątkową lekkością, jednocześnie dostarczając sporej dawki białka. Tuńczyk, szlachetna ryba o delikatnym smaku, doskonale komponuje się z sałatką, co sprawia, że danie jest zarówno zdrowe, jak i sycące. Steki z tuńczyka to absolutnie nieprzeciętny i ekscytujący sposób na zaprezentowanie tego gatunku ryby. I choć przygotowanie tych steków może wydawać się skomplikowane, z naszym przepisem poradzisz sobie bez problemu. Ta propozycja na pewno nie pozwoli Ci się nudzić w kuchni.

Składniki:

  • 2 filety z tuńczyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól
  • Sałatka typu greckiego:
  • 1 porcja mieszanki sałat
  • pół pomidora
  • kawałek zielonego ogórka
  • ćwiartka małej czerwonej cebuli
  • kilka zielonych oliwek
  • ser feta
  • ulubione zioła do sałatek
  • oliwa z oliwek

Stek z tuńczyka z sałatką – jak zrobić?

  1. 1.
    Tuńczyka osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą. Skrop oliwą w oliwek i odstaw do lodówki na 20 min.
  2. 2.
    Przygotuj sałatkę – sałatę rozłóż na talerzu, pomidora i ogórka pokrój na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, oliwki w plasterki a ser fetę w kostkę. Składniki rozłóż równomiernie na sałacie, oprósz ulubionymi ziołami do sałatki i skrop oliwą z oliwek.
  3. 3.
    Rozgrzej dobrze patelnię grillową, smaż tuńczyka z obu stron po 2-3 min. Podawaj z przygotowaną sałatką.

Stek z tuńczyka z sałatką – dodatkowe informacje

Sałatkę można skropić ulubionym sosem sałatkowym według uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: stek z sarny
Następny przepis: Stek z tuńczyka marynowany i grillowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode