Stek z tuńczyka w sezamie i zakręcone ziemniaki z majonezem czosnkowym

Stek z tuńczyka w sezamie i zakręcone ziemniaki z majonezem czosnkowym

Czy pragniesz dodać trochę egzotyki do swojego codziennego menu? Ten przepis na stek z tuńczyka w sezamie z pewnością zaspokoi twoje kulinaria! Złocista skorupa sezamu kontrastuje z miękkim, różowym wnętrzem tuńczyka, tworząc równocześnie wrażenie eleganckiego i zadowalającego dania. Zakręcone ziemniaki z majonezem czosnkowym dodają nie tylko smaku i aromatu, ale także interesującej tekstury. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem owoców morza, czy po prostu szukasz nowej inspiracji kulinarnych, ten przepis z pewnością przypasuje.

Składniki:

  • Steki z tuńczyka:
    2 świeże steki z tuńczyka (każdy o wadze ok. 200 g)
    1 łyżka soku z cytryny
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżka oleju rzepakowego
    5 łyżek ziaren jasnego sezamu
    5 łyżek ziaren czarnego sezamu
    olej rzepakowy (do smażenia)
    cząstki cytryny (do podania)
  • Zakręcone ziemniaki:
    6 sztuk mniejszych, równiej wielkości ziemniaków (najlepiej z cienką skórką)
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Majonez czosnkowy:
    1 żółtko
    ok. 80 ml oleju rzepakowego
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
    1 duży ząbek czosnku
    sól (do smaku)
    pieprz biały (do smaku)
  • Sałatka:
    100 g mixu sałat z rukolą
    12 paprykowych pomidorków koktajlowych
    1 mała, czerwona cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Stek z tuńczyka w sezamie i zakręcone ziemniaki z majonezem czosnkowym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Zakręcone ziemniaki: Ziemniaki umyć i dokładnie osuszyć. Nie obierać ze skórki. Za pomocą urządzenia do robienia jazzy chips przygotować ziemniaczane spirale, nadziać je na namoczone w wodzie patyki do szaszłyków i rozłożyć w harmonijkę. Skropić olejem i posypać przyprawami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka dolna i termoobieg) na ok. 30 minut lub do czasu, aż będą miękkie i zarumienione.

2. Steki z tuńczyka: Steki skropić sokiem z cytryny, polać olejem i posypać solą oraz pieprzem. Odstawić na chwilę do zamarynowania. Sezam wymieszać. Steki panierować w sezamie z każdej strony. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony po ok. 2 minuty, w zależności od grubości steków. Zdjąć z ognia i odstawić na ok. 5 minut.

3. Majonez: Do żółtka (z wcześniej sparzonego wrzątkiem jajka) dodać cukier puder, ocet oraz musztardę. Ubijać trzepaczką, aż masa zrobi się puszysta. Stopniowo dolewać cienką strużką olej cały czas ubijając. Kiedy majonez będzie gęsty dodać sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.

4. Sałatka: Do mixu sałat dodać pomidorki oraz pokrojoną na pióra cebulę. Skropić olejem i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

xxxx – dodatkowe informacje

Ziemniaki można także nabić na patyczek do szaszłyków i ponacinać ostrym nożem na okrągło, tak, aby po rozłożeniu utworzyły harmonijkę. Instruktaż można znaleźć na filmikach w internecie.

Czas smażenia steków z tuńczyka w sezamie uzależniony jest od ich grubości. Ważne jest, aby nie „przeciągnąć” ryby, w środku powinna pozostać różowa lub lekko różowa, w przeciwnym razie będzie sucha.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Stek z tuńczyka z sałatką
Następny przepis: Stek ze strusia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode