Stefanek
Stefanek to unikalny, pyszny placek, który swoją nazwę zawdzięcza najprawdopodobniej imiennikowi lub miejscu pochodzenia. Od lat zachwyca swoim smakiem nie tylko domowników, ale również gości, co sprawia, że bardzo często goszczą na naszych stołach podczas uroczystości rodzinnych czy spotkań z przyjaciółmi. W skład placka wchodzą składniki, które zawsze mamy pod ręką. Ponadto, sama wykonanie jest proste i nie wymaga od nas dużego wkładu pracy. To idealne danie dla osób ceniących sobie prostotę i smak dawnych lat.
admin
Składniki:
- Masa czekoladowa:
- – kostka masła
- – 7 łyżek wody
- – 1 szklanka cukru
- – cukier waniliowy
- – 2 łyżki kakao
- – mleko w proszku (ok.250g)
- Ciasto:
- – kostka margaryny
- – 1 szklanka cukru
- – 5 żółtek
- – łyżeczka proszku do pieczenia
- – łyżeczka kartoflanki
- – 35/40 dag mąki
Stefanek – jak zrobić?
- Masa czekoladowa: Wszystko razem zagotować do połączenia. Po wystudzeniu wsypujemy mleko w proszku (250g / do gęstości).
- Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Dodać kartoflankę z proszkiem i ucierać. Wgnieść w to mąkę. Ciasto podzielić na pół i wyłożyć na dwie blaszki. Piec pojedynczo ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
- Na spód wyłożyć połowę czekolady, przykryć drugim spodem, na to wyłożyć resztę czekolady (jak na zdjęciu).
Stefanek – dodatkowe informacje
Uwaga! Placek Stefanek szybko znika 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Staropolski piernik na miodzie
Następny przepis: Stek na puree marchewkowym