Sos z papryczek chili i habanero
Gotowanie to sztuka, a tworzenie wyjątkowych sosów jest jednym z najtrudniejszych aspektów tej sztuki. Unikalny przepis na sos z papryczek chili i habanero pochodzi z serca Meksyku, gdzie te ogniste owoce są podstawą tradycyjnej kuchni. Ostry sos z papryczek chili może być dodatkiem do najróżniejszych dań, nadając im smaku i charakteru. Zapierająca dech w piersiach kombinacja papryczek chili i habanero zapewnia niepowtarzalne doświadczenie dla kubków smakowych, wywołując eksplozję intensywnych smaków. Sos habanero, mimo swojej mocno wyrazistej ostrości, jest również pełen wyrazistych aromatów.
admin
Składniki:
- papryczki chili – 50 dag
- papryka habanero – 50 dag
- oliwa z oliwek – 50 ml
- cebula – 10 dag
- czosnek – 50 g
- przecier z pomidorów lima – 1 litr
- miód – 100 ml
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- ocet jabłkowy – 50 ml
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sos z papryczek chili i habanero – jak zrobić?
- Papryczki myjemy, mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wcześniej zrobiony przecier z pomidorów lima i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza.
- Rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito.
- Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku. Sos musi być gęsty.
- W międzyczasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i gorącym sosem napełniamy je.
- Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody.
- Za pasteryzowane, ostudzone słoiczki wynosimy do piwnicy.
Smacznego!!!
Słowa kluczowe:
sos z papryczek chili przepis, ostry sos z papryczek chili, sos z ostrych papryczek, sos habanero przepis, sos z papryczek chili
Sos z papryczek chili i habanero – dodatkowe informacje
Prace przy papryczkach ostrych wykonujemy w rękawiczkach silikonowych lub gumowych. Musimy również mieć dobrą wentylację w kuchni podczas gotowania sosu.