Sos z papryczek chili i habanero

Sos z papryczek chili i habanero

Gotowanie to sztuka, a tworzenie wyjątkowych sosów jest jednym z najtrudniejszych aspektów tej sztuki. Unikalny przepis na sos z papryczek chili i habanero pochodzi z serca Meksyku, gdzie te ogniste owoce są podstawą tradycyjnej kuchni. Ostry sos z papryczek chili może być dodatkiem do najróżniejszych dań, nadając im smaku i charakteru. Zapierająca dech w piersiach kombinacja papryczek chili i habanero zapewnia niepowtarzalne doświadczenie dla kubków smakowych, wywołując eksplozję intensywnych smaków. Sos habanero, mimo swojej mocno wyrazistej ostrości, jest również pełen wyrazistych aromatów.

Składniki:

  • papryczki chili – 50 dag
  • papryka habanero – 50 dag
  • oliwa z oliwek – 50 ml
  • cebula – 10 dag
  • czosnek – 50 g
  • przecier z pomidorów lima – 1 litr
  • miód – 100 ml
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • ocet jabłkowy – 50 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sos z papryczek chili i habanero – jak zrobić?

  1. Papryczki myjemy, mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wcześniej zrobiony przecier z pomidorów lima i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza.
  2. Rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito.
  3. Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku. Sos musi być gęsty.
  5. W międzyczasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i gorącym sosem napełniamy je.
  6. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody.
  7. Za pasteryzowane, ostudzone słoiczki wynosimy do piwnicy.

Smacznego!!!

Słowa kluczowe:

sos z papryczek chili przepis, ostry sos z papryczek chili, sos z ostrych papryczek, sos habanero przepis, sos z papryczek chili

Sos z papryczek chili i habanero – dodatkowe informacje

Prace przy papryczkach ostrych wykonujemy w rękawiczkach silikonowych lub gumowych. Musimy również mieć dobrą wentylację w kuchni podczas gotowania sosu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SOS WŁASNY
Następny przepis: Sos z papryka czerwoną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode