Sos słodko – kwaśny
Czy ktoś powiedział „smak orientu”? Przygotujcie się na przygodę kulinarnej ekstrawagancji z naszym przepisem na sos słodko-kwaśny! Ten smakosz będzie idealnym dodatkiem do każdego dania, dodając mu odrobinę azjatyckiego smaku. To mistrzowskie połączenie smaku, które łączy cierpkość sosu pomidorowego z słodkim akcentem ananasa, podkreśli smak każdego dania. Zapomnij o swoim starym sosie BBQ, bo ten szykowny towarzysz jest gotowy, aby być gwiazdą każdej imprezy. Czy przygotowujesz grill na dworze, czy planujesz wspaniały wieczór z pysznym jedzeniem, ten sos słodko-kwaśny z pewnością podniesie standard Twojej kuchni. Wypróbuj go już dziś!
admin
Składniki:
- 3 kilogramy pomidorów
- 1 kilogram cebuli
- 1 papryka czerwona i żółta
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka curry
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Sos słodko – kwaśny – jak zrobić?
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Cebulę, paprykę i ananasa również w kostkę.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Pomidory zagotować z cebulą. Wsypać resztę składników – gotować do miękkości, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w soku ananasowym.
- Gorący sos dać do słoików i odwracać do góry dnem. Nie pasteryzować.
Sos słodko – kwaśny – dodatkowe informacje
Z podanej porcji wychodzi 15 słoiczków po dżemie. Sos dodaję również do mięska gulaszowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos słodko-kwaśny do słoików
Następny przepis: Sos śliwkowy z chili