Sos śliwkowy z chili

Sos śliwkowy z chili

Sos śliwkowy z chili to idealna propozycja dla tych, którzy nie wyobrażają sobie potrawy bez pikantnego akcentu. To zdecydowanie nietypowa mieszanka, która zaskakuje swoim smakiem. Idealna do mięs i serów, ale również jako dodatek do deserów. Fantastycznie łączy w sobie słodycz dojrzałych śliwek i ogniste nuty chili. Ten oryginalny sos śliwkowy, przyrządzony z powideł, będzie z pewnością wyjątkowym urozmaiceniem naszego stołu. Zaskakiwana gości niezwykłymi połączeniami smaków to prawdziwa sztuka, a ten sos sprawi, że nie będziemy mieć z tym problemu.

Składniki:

  • 2 kilogramy śliwek węgierek
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1/3 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 5-10 sztuk papryczki chili (w zależności od tego jak ostry sos chcemy uzyskać)
  • 1/3 szklanki wody
  • 2,5-3 szklanki cukru

Sos śliwkowy z chili – jak zrobić?

  1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i przekładamy je do garnka. Do śliwek dodajemy papryczkę chili, gwiazdkę anyżu, imbir, wlewamy wodę i ocet – całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i gotujemy wszystko około 30 minut. Po tym czasie odstawiamy sos do przestygnięcia, a następnie blendujemy go (ja zblendowałam go niezbyt dokładnie, chciałam mieć kawałki chili i śliwek).
  2. Do zblendowanego sosu dodajemy cukier – zagotowujemy go, zmniejszamy ogień i gotujemy go około 45 minut lub do momentu, kiedy 1/3 płynu odparuje. Sos próbujemy i doprawiamy do smaku cukrem i octem – sos ma być ostro-słodki.
  3. Gotowy gorący sos przelewamy do gorących, wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem na desce, po czym odstawiamy na bok i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Sos przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Sos śliwkowy z powideł

Sos śliwkowy z chili – dodatkowe informacje

Sos śliwkowy z chili pasuje do mięs pieczonych czy z grilla, jest świetnym składnikiem marynat, sprawdza się na kanapkach, czy jako baza do sosu, smacznego ; )


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos słodko - kwaśny
Następny przepis: Sos śmietanowo - tymiankowy do pierogów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode