Sos do makaronu do słoików na zimę

Sos do makaronu do słoików na zimę

Zaokrąglenie smaku orzeźwiającej zimy w słoiku, z sos do makaronu przygotowany na zimowo. Ten egzemplaryczny sos do spaghetti na zimę to esencja prostoty i zdrowych składników, zamknięta w szklanych słoikach. Czy jest coś lepszego od ulubionego makaronu, podanego z domowym sosem, który stworzyliśmy z sercem latem, by cieszyć się nim w chłodne zimowe wieczory? Niezależnie od tego, ile słoików przygotujesz, z pewnością będą pochłaniany przez całą rodzinę z niesamowitą prędkością. Zaskocz bliskich swoimi zdolnościami kulinarnymi i przez całą zimę ciesz się smakiem lata, zamkniętym w słoiku.

Składniki:

  • pomidory Lima – 1 kg
  • cukinia – 3 kg
  • marchewka – ½ kg
  • papryka czerwona – 2 szt.
  • cebula – ½ kg
  • czosnek – 50 g
  • pieprz czarny świeżo mielony – 2 łyżeczki
  • papryka słodka – 2 łyżeczki
  • bazylia – 2 łyżeczki
  • sól morska – 2 łyżki
  • cukier – 1 łyżka
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka
  • olej rzepakowy – 2 łyżki

Sos do makaronu do słoików na zimę – jak zrobić?

  1. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. Cukinię umyj i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce jarzynowej lub rozdrabniaczem, wymieszaj z łyżką soli, przełóż na sitko i odstaw na 2 godziny do odsączenia soku.
  2. Marchewkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tej samej tarce. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i również zetrzyj na tarce.
  3. Obraną i umytą cebulę bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce.
  4. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż, aż się rozgotują i lekko odparuje sok. Odciśniętą z soku cukinię przełóż do rondla, startą marchewkę i paprykę. Rondel nakryj pokrywką i całość gotuj przez około pół godziny. Odkryj, dodaj przyprawy, cukier, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, nie zapominając o częstym mieszaniu. Gdy sos osiągnie odpowiednią gęstość dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj i jeszcze raz zagotuj.
  5. Gorący sos przekładaj do wyparzonych słoiczków i zakręcaj. Pasteryzuj około 10 minut.

Sos do makaronu do słoików na zimę – dodatkowe informacje

Sos do makaronu na zimę to idealne danie do przechowywania w słoikach. Z tej porcji otrzymasz aż 9 słoików o pojemności 400 ml. Dodatkowo, podaję wagę wszystkich produktów, która została podana już po ich obraniu i bez gniazd nasiennych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos do klusek śląskich
Następny przepis: Sos do pizzy ze świeżych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode