Sos do makaronu do słoików na zimę
Zaokrąglenie smaku orzeźwiającej zimy w słoiku, z sos do makaronu przygotowany na zimowo. Ten egzemplaryczny sos do spaghetti na zimę to esencja prostoty i zdrowych składników, zamknięta w szklanych słoikach. Czy jest coś lepszego od ulubionego makaronu, podanego z domowym sosem, który stworzyliśmy z sercem latem, by cieszyć się nim w chłodne zimowe wieczory? Niezależnie od tego, ile słoików przygotujesz, z pewnością będą pochłaniany przez całą rodzinę z niesamowitą prędkością. Zaskocz bliskich swoimi zdolnościami kulinarnymi i przez całą zimę ciesz się smakiem lata, zamkniętym w słoiku.
admin
Składniki:
- pomidory Lima – 1 kg
- cukinia – 3 kg
- marchewka – ½ kg
- papryka czerwona – 2 szt.
- cebula – ½ kg
- czosnek – 50 g
- pieprz czarny świeżo mielony – 2 łyżeczki
- papryka słodka – 2 łyżeczki
- bazylia – 2 łyżeczki
- sól morska – 2 łyżki
- cukier – 1 łyżka
- ocet jabłkowy – 1 łyżka
- olej rzepakowy – 2 łyżki
Sos do makaronu do słoików na zimę – jak zrobić?
- Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. Cukinię umyj i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce jarzynowej lub rozdrabniaczem, wymieszaj z łyżką soli, przełóż na sitko i odstaw na 2 godziny do odsączenia soku.
- Marchewkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tej samej tarce. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i również zetrzyj na tarce.
- Obraną i umytą cebulę bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce.
- W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż, aż się rozgotują i lekko odparuje sok. Odciśniętą z soku cukinię przełóż do rondla, startą marchewkę i paprykę. Rondel nakryj pokrywką i całość gotuj przez około pół godziny. Odkryj, dodaj przyprawy, cukier, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, nie zapominając o częstym mieszaniu. Gdy sos osiągnie odpowiednią gęstość dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj i jeszcze raz zagotuj.
- Gorący sos przekładaj do wyparzonych słoiczków i zakręcaj. Pasteryzuj około 10 minut.
Sos do makaronu do słoików na zimę – dodatkowe informacje
Sos do makaronu na zimę to idealne danie do przechowywania w słoikach. Z tej porcji otrzymasz aż 9 słoików o pojemności 400 ml. Dodatkowo, podaję wagę wszystkich produktów, która została podana już po ich obraniu i bez gniazd nasiennych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos do klusek śląskich
Następny przepis: Sos do pizzy ze świeżych pomidorów