Sos czosnkowy z pietruszką
Ten niezwykle aromatyczny sos czosnkowy z pietruszką przekształci zwykłą pizzę w prawdziwy kulinarny rarytas. Wykorzystanie świeżych ziół i pikantnego czosnku gwarantuje niepowtarzalny, wyrazisty smak, który doskonale komponuje się z aromatem pieczonego ciasta. To idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale także do innych dań kuchni włoskiej. Sos czosnkowy z pietruszką to prosty przepis na quick fix, który z powodzeniem można wykorzystać w domowym zaciszu, by przenieść się kulinarną wyobraźnią prosto do słonecznej Italii. Spróbuj go sam i przekonaj się, jak łatwo jest dodać do swojego menu nieco śródziemnomorskiego sznytu.
admin
Składniki:
- sos czosnkowy:
- 1 duży jogurt naturalny GRECKI
- 3 łyżki majonezu
- 5 ząbków czosnku
- sól do smaku
- pieprz (szczypta)
- pietruszka drobno posiekana (kilka gałązek)
Sos czosnkowy z pietruszką – jak zrobić?
- 1. Wyłóż delikatnie do dużego słoika lub miseczki jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę odlej ją aby nie była w jogurcie). W ten sposób uzyskasz gęsty sos.
- 2. Do majonezu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj. Dopiero teraz dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką.
Sos pietruszkowy do pizzy.
Sos czosnkowy z pietruszką – dodatkowe informacje
sos dobrze jest zrobić dzień wcześniej aby smaki się przegryzły.