Sorbet z mrożonych truskawek
Sorbet truskawkowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaskakująco prosty w przygotowaniu, stanowi doskonałe orzeźwienie na ciepłe dni. Ten przepis zdradza, jak zrobić lody sorbetowe truskawkowe z mrożonych owoców, pozostając przy tym obłędnie smaczne. Ta lekka, orzeźwiająca przekąska to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców – szczególnie truskawek – w niecodzienny, apetyczny sposób. Domowy sorbet truskawkowy to nie tylko pyszny deser, ale także zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych lodów. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy na pewno Was zaskoczy.
admin
Składniki:
- 500 g zamrożonych truskawek
- 5 łyżek cukru
- 1/3 szklanki cukru
- Sok z 1 cytryny
Sorbet z mrożonych truskawek – jak zrobić?
- Cukier wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy, aż cukier się rozpuści, a potem jeszcze kilka minut, aż powstanie syrop, który będzie wolno spływał z łyżki. Odstawiamy do wystudzenia.
- Truskawki rozmrażamy, ale tylko, by zmiękły i dało się je zmiksować, nie rozmrażamy ich całkowicie, bo będą zbyt wodniste.
- Syrop cukrowy, truskawki i sok z cytryny blendujemy.
- Masę przelewamy do pojemnika i mrozimy. Sorbet z mrożonych truskawek po 30 minutach mieszamy widelcem i podajemy.
Słowa kluczowe: sorbet truskawkowy jak zrobić, jak zrobić lody sorbetowe truskawkowe, jak zrobić lody sorbet truskawkowy, sorbet truskawkowy z mrożonych truskawek, jak zrobić sorbet truskawkowy do picia, lody z truskawek mrożonych, domowy sorbet truskawkowy, sorbet z mrożonych truskawek, lody truskawkowe sorbet, sorbet z truskawek, sorbet truskawkowy przepis, jak zrobić sorbet, sorbet truskawkowy
xxxx – dodatkowe informacje
Sorbet z mrożonych truskawek najlepiej zjeść jak najszybciej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sorbet z czarnej porzeczki
Następny przepis: Sorbetowe lody wiśniowe z bananami