Sorbet z czerwonej porzeczki (bez cukru)
Sorbet z czerwonej porzeczki bez cukru to wyjątkowy deser na lato, który oferuje jednocześnie odświeżenie, jak i dostarcza dużą dawkę naturalnych witamin. To propozycja dla osób, które chcą cieszyć się słodkim smakiem sezonowych owoców, ale bez dodatku sztucznych słodzików. Porzeczki są bogate w antyoksydanty i witaminę C, dzięki czemu nasz sorbet nie tylko delektuje podniebienie, ale również wspomaga nasz organizm. Bez dodatku cukru ten deser jest świetną alternatywą dla osób na diecie, dbających o formę czy mających problem z poziomem cukru we krwi. Zawsze warto mieć w zamrażalniku porcję tak zdrowego deseru.
admin
Składniki:
- 750g świeżych porzeczek czerwonych
- 250g truskawek lub malin
- 3/4 szklanki wody
- 3-4 łyżki stewii w postaci proszku
Sorbet z czerwonej porzeczki (bez cukru) – jak zrobić?
- Truskawki i porzeczki myjemy i oczyszczamy z szypułek/końcówek. Porzeczki oraz połowę porcji truskawek miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Pozostałe truskawki kroimy w małą kostkę.
- Wodę zagotowujemy ze stewią, lekko redukując ilość płynu. Studzimy.
Do przetartych owoców wlewamy wodę ze stewią. Dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy. Przekładamy do pojemnika. Mrozimy w zamrażarce.
- Sorbet w trakcie zamrażania musimy co jakiś czas rozkruszyć. Gdy tylko zaczyna twardnieć, przy pomocy widelca (możemy użyć też blendera) rozdrabniamy go. Czynność tę powtarzamy kilkakrotnie co jakiś czas, dopóki lody całkowicie nie zamarzną.
- Sorbet najlepiej wyciągnąć ok. 15 minut wcześniej przed podaniem, by lekko się rozmroził.
Sorbet z czerwonej porzeczki (bez cukru) – dodatkowe informacje
Uwaga: jeśli nie mamy truskawek czy malin, możemy na miejsce tych owoców użyć samej czerwonej porzeczki. Polecam jednak wtedy dodać 1 łyżkę stewii więcej, ponieważ porzeczki są kwaśniejsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sorbet z czarnej porzeczki
Następny przepis: Sorbetowe lody wiśniowe z bananami