Sok z winogron na zimę

Sok z winogron na zimę

Zaplanuj swoje zimowe zapasy z tym wspaniałym przepisem na sok z winogron. To znakomity sposób na wykorzystanie obfitego jesiennego plonu czarnych winogron, jednocześnie przygotowując naturalne, zdrowe i smaczne napoje. Ten sok winogronowy, pełen witamin, to doskonała propozycja dla osób, które poszukują sprawdzonych przepisów na przetwory z winogron na zimę. Jego słodko-kwasowy smak idealnie komponuje się z zimowymi przekąskami. Kiedy za oknem szaro i zimno, nic nie ogrzewa tak jak szklanka domowej roboty soku z winogron.

Składniki:

  • 2 kilogramy winogron czarnych (można również użyć białych)
  • pół kilograma cukru
  • pół szklanki wody

Sok z winogron na zimę – jak zrobić?

  1. 1. Owoce opłukać, przebrać i oddzielić od gałązek.
  2. 2. Na dno garnka wlać wodę, dodać owoce i zasypać cukrem. Gotować do całkowitego rozpadu owoców i puszczenia soku (ok 30min). Powstały sok przetrzeć przez sito. Przelać do butelek lub słoiczków i pasteryzować ok 15 min.

Słowa kluczowe: jak zrobić sok winogronowy, czarne winogrona przepisy, winogrona przetwory na zimę, winogrona sok przepis, sok winogronowy przepis, soki na zimę, sok z winogron.

Sok z winogron – dodatkowe informacje

1/ Najlepsze soki wychodzą z dojrzałych winogron.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sok z selerem naciowym
Następny przepis: Sola w zalewie octowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode