sok z pigwowca

sok z pigwowca

Zachęcamy do odkrycia dobrodziejstw owoców pigwowca za sprawą naszego szybkiego i prostego przepisu na sok z pigwowca. Wychodząc naprzeciw sezonowemu urodzaju tych wyjątkowych owoców, prezentujemy przepis na pyszny, zdrowy i pełen witamin napój. Pigwowiec, szczególnie odmiana japońska, to nie tylko piękna roślina ozdobna, ale przede wszystkim źródło owoców o wyjątkowym aromacie i smaku. Nasz przepis to doskonały pomysł na wykorzystanie pigwowca do przygotowania domowych przetworów. Sok, a także syrop z pigwowca, to idealne uzupełnienie jesiennych deserów. Poznajcie moc doznań, jakie niesie ze sobą ten unikalny w swojej prostocie przepis.

Składniki:

  • wypestkowane owoce pigwowca – 1 kg
  • cukier – 1,5 kg

Sok z pigwowca – jak zrobić?

  1. Owoce pigwowca myjemy dokładnie i osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i pestek, kroimy na plasterki i zasypujemy cukrem. Ja robię to tak, że do litrowego słoika wkładam na dno 350 gram owoców zasypuję je 150 gramami cukru, następnie znów 350 gram owoców i 150 gram cukru, słoik przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce, lecz nie do lodówki. Pamiętajmy, że im cieniej pokroimy owoce tym szybciej wypuszczą swój wspaniały sok, a jest tego sporo, bo kilogram zdawałoby się suchych talarków wypuści nam ponad litr soku! Uzyskany sok, wsadzony do lodówki przetrwa nam około 4 tygodni.

Porady – Sok z pigwowca – dodatkowe informacje

Sok z pigwowca jest bardzo popularnym przetworem, który można uzyskać z owoców pigwowca japońskiego. Możemy także wykorzystać owoce pigwowca do przygotowania innych przepisów, takich jak syropy czy dżemy. Sok z pigwowca można zapasteryzować w dżemówkach przez 15 minut, co pozwoli nam cieszyć się tym wspaniałym smakiem również zimą. Dodatkowo, sok z pigwowca doskonale nadaje się do nasączania blatów biszkoptowych i innych suchych ciast. Gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sok z owoców śliwy tarniny
Następny przepis: Sok z pomarańczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode