Sok z owoców śliwy tarniny
Zapraszamy wszystkich miłośników domowej roboty przetworów do przygotowania wyjątkowego soku z owoców śliwy tarniny. Znana również jako dzika śliwa, tarnina jest jednym z najcenniejszych skarbów jesiennej natury. Sok z tarniny to prawdziwe źródło zdrowia i witamin. Przepis na ten klejnot jesieni to prawdziwe bogactwo smaku – lekko kwaśny, z wyraźną nutą dzikości. Sok ten idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, napoju, a nawet jako składnik dżemów. Już samo przygotowanie soku z tarniny to prawdziwa przygoda kulinarna. Owoce te pozyskiwane są bowiem z krzaków rosnących na dziko.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram tarniny śliwej
- wrząca woda
- 1 szklanka cukru
Sok z owoców śliwy tarniny – jak zrobić?
- Owoce śliwy tarniny myjemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy wrzątkiem (w takiej ilości, aby wszystkie owoce znalazły się pod wodą). Zostawiamy w garnku pod przykryciem na 10-12 godzin.
- Odcedzamy owoce i zagotowujemy odlany płyn. Wrzącym płynem zalewamy owoce. Zostawiamy na kolejne 10-12 godzin.
- Czynności z poprzedniego punktu powtarzamy jeszcze 2 razy.
- Sok zlany za ostatnim razem zagotowujemy i wrzący wlewamy do małych wyparzonych butelek.
Sok z owoców śliwy tarniny – dodatkowe informacje
Owoce śliwy tarniny można zbierać od września, aż do późnej jesieni. Jeżeli do słoików wlejemy wrzący sok i od razu zakręcimy słoiki, to taki sok nie będzie wymagał pasteryzowania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sok z owoców czarnego bzu bez cukru
Następny przepis: sok z pigwowca