Sok z owoców czarnego bzu
Przygotowanie domowego soku z owoców czarnego bzu to doskonały sposób na cieszenie się smakiem tego aromatycznego owocu przez cały rok. Własnoręczne uwarzenie soku z bzu to także doskonała okazja do poznania prawdziwego, niezmienionego smaku tych wyjątkowych owoców. Nie tylko smak, ale również właściwości zdrowotne czarnego bzu sprawiają, że warto wypróbować ten przepis. Sok z czarnego bzu doskonale sprawdzi się jako naturalny środek wzmacniający odporność, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 kilogramy owoców czarnego bzu (bez gałązek)
- 3 kilogramy cukru
- 4 litry wody
- 2 cytryny
Sok z owoców czarnego bzu – jak zrobić?
- Owoce gotujemy 2 h wraz z 4 l wody. Po upływie tego czasu odcedzamy owoce (można je już wyrzucić).
- Do odcedzonego suku dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 1 h. Dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn.
- Wlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i odwracamy do góry dnem. Soczek mamy gotowy.
Słowa kluczowe: sok z owocu czarnego bzu, sok z owoców czarnego bzu przepis, sok z czarnego bzu przepis
Porady – Dodatkowe informacje
Pamiętajmy, aby zbierać tylko dojrzałe owoce (gałązki mają wtedy czerwonawe zabarwienie a owoce są wręcz czarne), te niedojrzałe są trujące.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sok z marchewki i jabłek
Następny przepis: Sok z owoców bzu czarnego z cytryną