Sok z owoców czarnego bzu

Sok z owoców czarnego bzu

Przygotowanie domowego soku z owoców czarnego bzu to doskonały sposób na cieszenie się smakiem tego aromatycznego owocu przez cały rok. Własnoręczne uwarzenie soku z bzu to także doskonała okazja do poznania prawdziwego, niezmienionego smaku tych wyjątkowych owoców. Nie tylko smak, ale również właściwości zdrowotne czarnego bzu sprawiają, że warto wypróbować ten przepis. Sok z czarnego bzu doskonale sprawdzi się jako naturalny środek wzmacniający odporność, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane.

Składniki:

  • 4 kilogramy owoców czarnego bzu (bez gałązek)
  • 3 kilogramy cukru
  • 4 litry wody
  • 2 cytryny

Sok z owoców czarnego bzu – jak zrobić?

  1. Owoce gotujemy 2 h wraz z 4 l wody. Po upływie tego czasu odcedzamy owoce (można je już wyrzucić).
  2. Do odcedzonego suku dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 1 h. Dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn.
  3. Wlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i odwracamy do góry dnem. Soczek mamy gotowy.

Słowa kluczowe: sok z owocu czarnego bzu, sok z owoców czarnego bzu przepis, sok z czarnego bzu przepis

Porady – Dodatkowe informacje

Pamiętajmy, aby zbierać tylko dojrzałe owoce (gałązki mają wtedy czerwonawe zabarwienie a owoce są wręcz czarne), te niedojrzałe są trujące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sok z marchewki i jabłek
Następny przepis: Sok z owoców bzu czarnego z cytryną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode