Sok z owoców bzu czarnego z cytryną

Sok z owoców bzu czarnego z cytryną

Zapraszam do wypróbowania przepisu nie tylko orzeźwiającego, ale także niezwykle zdrowego – soku z owoców bzu czarnego z dodatkiem cytryny. W tym napoju połączą się smaki natury – delikatna gorycz czarnego bzu oraz świeża kwaskowatość cytryny, które stanowią doskonałe źródło witamin. Będzie to domowy sok, więc możemy być pewni jego naturalnego składu, bez dodatku sztucznych substancji. Zarówno bóbek jak i cytryny są dostępne praktycznie przez cały rok, więc ten sok może być stałym elementem naszej domowej spiżarni. Wystarczy kilka kroków, aby cieszyć się smakiem i zaletami tego niezwykłego napoju.

Składniki:

  • 2 kilogramy dojrzałych kulek bzu czarnego
  • 1 kilogram cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 cytryny
  • Dodatkowo: słoiki

Sok z owoców bzu czarnego z cytryną – jak zrobić?

  1. Do garnka wrzucamy owoce bzu, dodajemy cukier, wodę, sok i pozostałości z cytryny, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy ok. 20 minut, co kilka chwil mieszając. Całość cedzimy na sicie, sok wlewamy do garnka, doprowadzamy do zagotowania, nalewamy do słoików, odwracamy do góry dnem. Gdy słoiki wystygną, wynosimy do spiżarki.

Sok z owoców bzu czarnego z cytryną – dodatkowe informacje

Cytryny przed przekrojeniem dokładnie myję we wrzątku. Gdy gotowane owoce bzu odcedzę, dodaję do nich litr wrzącej wody, doprowadzam do zagotowania, mam doskonały kompot 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sok z owoców czarnego bzu
Następny przepis: Sok z owoców śliwy tarniny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode