Sok z marchewki i jabłek
Zachęcamy do odkrycia cudownych właściwości soku z marchwi i jabłek. Ta słodka, aromatyczna mikstura to nie tylko pyszny sposób na urozmaicenie codziennej diety, ale również prawdziwa bomba witaminowa. Polecany szczególnie dla osób dbających o zdrowie i urodę, gdyż poprawia kondycję skóry i wzmacnia odporność. Nasz przepis pochodzi z naturalnych składników i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Można go łatwo przyrządzić w domu, a dzięki odpowiedniej pasteryzacji przechować na dłużej. Sok z marchwi i jabłek to prostota wykonania i pełnia smaku. Pasuje idealnie na każdą porę roku – orzeźwiający w lecie, rozgrzewający w chłodniejsze dni.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy marchewki
- 1,5 kilograma jabłek np. Delicjusz
- 1,5 litra wody + 6 łyżek cukru
- 1 kilogram cukru + 8 litrów wody
- 30 gramów kwasku cytrynowego
Sok z marchewki i jabłek – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Marchew i obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki i przełożyć do rondla.
- Wlać 1,5 litra wody i wsypać 6 łyżek cukru.
- Gotować 2 godziny, czasami mieszając.
- Na końcu zmiksować na papkę.
- Oddzielnie zagotować 8 litrów wody wsypując do niej 1 kg cukru i kwasek cytrynowy. Zagotować i dodać pulpę owocowo-warzywną. Kto lubi bardziej słodki sok, to dodać troszkę więcej cukru. Pod swój smak.
- Zagotować i przelać do butelek lub słoików. Pasteryzować 20 minut. Tak, jak prawdziwy sok, na dnie będzie osad owocowo-warzywny.
Z tej porcji otrzymałam 7 butelek poj. 0,75 litra i 8 słoików 1 – litrowych soku.
Sok z marchwi pasteryzowany, sok z marchwi i jabłek
Sok z marchewki i jabłek – dodatkowe informacje
Sok warto przecedzić przez sitko, a gęsty miąższ, który pozostanie, można włożyć do słoiczka i zapasteryzować oddzielnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sok z natki pietruszki i cytryny
Następny przepis: Sok z owoców czarnego bzu