Sok z malin bez gotowania
Oto przepis na sok z malin bez gotowania – sposób na smakowitą, domową alternatywę dla sklepowych soków. W tym przepisie maliny są zasypywane cukrem, co pozwala na naturalne wydobycie soku. Następnie, po sfermentowaniu, następuje proces pasteryzacji soku malinowego, co zabezpiecza go przed psuciem i pozwala cieszyć się nim przez długi czas. Tłoczenie własnego soku malinowego to nie tylko ekonomiczne rozwiązanie, ale przede wszystkim satysfakcja z przygotowania zdrowego i naturalnego napoju. Sporo tu pracy, ale efekt końcowy z pewnością wart jest poświęconego czasu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- truskawki
- cukier
Sok z malin bez gotowania – jak zrobić?
- Maliny wkładamy do słoików z dużą ilością cukru. Warstwę wierzchnią musi stanowić cukier. Słoiki osłaniamy od góry gazą i zostawiamy na ok. 3 dni w ciepłym, ale nienasłonecznionym miejscu. (Ustawione w słońcu szybko puszczą sok, lecz jeszcze przed upływem doby mogą sfermentować). Żeby maliny nie pleśniały cały czas muszą być przykryte warstwą cukru, dlatego w miarę konieczności możemy dosypywać cukier do słoików.
- Po kilku dniach zawartość słoików przecedzamy przez sito lekko uciskając owoce.
- Sok wlewamy do małych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Sok z malin bez gotowania
Maliny szybko się psują, dlatego sok trzeba przygotować zaraz po ich zbiorze. Jeżeli kupujemy maliny, to tylko ze sprawdzonego źródła.
Odciśnięte owoce również możemy wykorzystać. Możemy np. dosypać do nich cukru, przesmażyć i gorące umieszczać w słoikach, a zimą używać do ciast i smarowania naleśników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sok z malin na zimno
Następny przepis: Sok z marchewki, jabłek i pomarańczy