Sok z buraków i jabłek

Sok z buraków i jabłek

Kuszący sok z buraków i jabłek to oszałamiający napój o intensywnym, lekko słodkim smaku. Ten orzeźwiający sok, bogaty w witaminy i minerały, jest idealną propozycją dla osób dbających o zdrową dietę. Połączenie słodyczy jabłek i ziemiastego smaku buraków tworzy niepowtarzalny duet, który świetnie sprawdzi się zarówno na codzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Proces przygotowania soku jest prosty, a potrzebujesz tylko kilku dobrze dobranej jakości składników. Swój kolor i smak sok zawdzięcza głównie burakom, które są świetnym źródłem żelaza, lecz dodatek jabłek nadaje mu delikatnej słodyczy.

Składniki:

  • Składniki na 4 litry soku:
  • 5 kg buraków
  • 2 kg jabłek
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • Do smaku: szczypta zmielonego pieprzu, mielony imbir

Sok z buraków i jabłek – jak zrobić?

  1. Wykonanie: buraki i jabłka opłukać. Buraki i jabłka pokroić na małe kawałki, cytrynę wyszorować, pokroić na plastry. Wycisnąć sok z buraków, jabłek i cytryny, przelać do garczka, dodać przyprawy, zagotować i gotować około 5 minut.
  2. Zebrać z wierzchu gęste szumowiny. Zlać do wyparzonych butelek, zakręcić, odwrócić delikatnie do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.

Sok z buraków i jabłek – dodatkowe informacje

1. Dodatki do soku można dopasować do własnych smaków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sok z aronii z dodatkiem liści wiśni i cytryn
Następny przepis: sok z gotowanej marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode