SOK POMIDOROWY
Przygotowanie domowego soku pomidorowego to doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych, dojrzałych pomidorów. To prawdziwa bomba zdrowia i smaku! Sok pomidorowy to znakomite źródło witaminy C i przeciwutleniaczy, a przy tym jest nisko kaloryczny. Jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, można go także pić na zimno jako orzeźwiający napój. Ten przepis na sok pomidorowy jest prosty w wykonaniu, łączy w sobie tradycyjny smak pomidorów z delikatnymi akcentami przypraw. Idealny zarówno dla tych, którzy szukają sposobów na smaczne wykorzystanie nadmiaru pomidorów, jak i tych, którzy chcą wprowadzić do swojej diety więcej zdrowych warzyw.
admin
Składniki:
- 1 kg pomidorków koktajlowych / lub dowolna ilość/
- 1 szklanka wody
- sól do smaku
Sok pomidorowy – jak zrobić?
- Pomidory umyć, przekroić na połowę.
- Do garnka wlać 1 szklankę wody, włożyć pomidory i gotować na wolnym ogniu do ich rozgotowania.
- Całość przetrzeć przez gęste sito.
- Otrzymany sok przelać do czystego garnka, przyprawić do smaku solą i gotować około 10 minut.
- Gorący sok przelać do słoików lub butelek, zakręcić i już nie gotować.
- Przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do przestudzenia.
Słowa kluczowe: sok z pomidorów jak zrobić, sok pomidorowy jak zrobić, sok pomidorowy przepis
SOK POMIDOROWY – dodatkowe informacje
Przechowywać w chłodnym miejscu.