SOK POMIDOROWY

SOK POMIDOROWY

Przygotowanie domowego soku pomidorowego to doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych, dojrzałych pomidorów. To prawdziwa bomba zdrowia i smaku! Sok pomidorowy to znakomite źródło witaminy C i przeciwutleniaczy, a przy tym jest nisko kaloryczny. Jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, można go także pić na zimno jako orzeźwiający napój. Ten przepis na sok pomidorowy jest prosty w wykonaniu, łączy w sobie tradycyjny smak pomidorów z delikatnymi akcentami przypraw. Idealny zarówno dla tych, którzy szukają sposobów na smaczne wykorzystanie nadmiaru pomidorów, jak i tych, którzy chcą wprowadzić do swojej diety więcej zdrowych warzyw.

Składniki:

  • 1 kg pomidorków koktajlowych / lub dowolna ilość/
  • 1 szklanka wody
  • sól do smaku

Sok pomidorowy – jak zrobić?

  1. Pomidory umyć, przekroić na połowę.
  2. Do garnka wlać 1 szklankę wody, włożyć pomidory i gotować na wolnym ogniu do ich rozgotowania.
  3. Całość przetrzeć przez gęste sito.
  4. Otrzymany sok przelać do czystego garnka, przyprawić do smaku solą i gotować około 10 minut.
  5. Gorący sok przelać do słoików lub butelek, zakręcić i już nie gotować.
  6. Przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do przestudzenia.

Słowa kluczowe: sok z pomidorów jak zrobić, sok pomidorowy jak zrobić, sok pomidorowy przepis

SOK POMIDOROWY – dodatkowe informacje

Przechowywać w chłodnym miejscu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sok pigwowy
Następny przepis: Sok wieloowocowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode