Sok aroniowy z przyprawami korzennymi, imbirem i miodem

Sok aroniowy z przyprawami korzennymi, imbirem i miodem

Odkryj niezwykłe połączenie smaków z naszym przepisem na sok aroniowy z przyprawami korzennymi, imbirem i miodem. Aronia, pełna antyoksydantów, urozmaicona pikantnym imbirem i aromatycznymi przyprawami zadziwi Cię swoją głębią smaku. Dodatek miodu wzmacnia słodką nutę, sprawiając, że sok staje się prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Ten przepis to znakomity pomysł dla osób szukających alternatyw dla tradycyjnych soków owocowych. Bez względu na to, czy jesteś wielkim fanem aronii, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z tą wyjątkową rośliną, ten sok aroniowy z pewnością zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia.

Składniki:

  • 2 kilogramy aronii
  • 5 dekagramów liści wiśni
  • 3 litry wody
  • 10 dekagramów świeżego imbiru
  • laska cynamonu
  • kilka goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • sok z 2 cytryn
  • 500 mililitrów miodu

Sok aroniowy z przyprawami korzennymi, imbirem i miodem – jak zrobić?

  1. 1.
    Aronię oczyścić, opłukać, osączyć na sicie i przemrozić przez 24 godziny w zamrażarce. Wrzucić do garnka razem z liśćmi wiśni i imbirem, dodać resztę przypraw, sok z cytryn i zagotować. Zredukować ogień i gotować około godziny.
  2. 2.
    Ugotowany sok zlać do drugiego garnka i odcisnąć aronię przez płócienną ściereczkę. Dodać miód, krótko przegotować i zszumować. Gorący sok nalać do wymytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć. Dla pewności można dodatkowo, krótko pasteryzować.

Słowa kluczowe: sok aroniowy przepis, sok aronia przepis

Sok aroniowy z przyprawami korzennymi, imbirem i miodem – dodatkowe informacje

Aronię zawsze przemrażajmy (podobnie jak jarzębinę) – pozbędziemy się w ten sposób goryczki. Na bazie tego soku warto przyrządzić nalewkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SOK CYTRYNOWY
Następny przepis: Sok malinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode