Smocza krew-likier jeżynowy

Smocza krew-likier jeżynowy

„Smocza Krew” to nieprzyziemnie owocowy likier jeżynowy, który podobno sprawia, że olśnienie smaku jest tak intensywne, jak po spojrzeniu na prawdziwego smoka. Zaskakująco łatwy w przygotowaniu, ten likier jest hołdem dla dojrzałych, soczystych jeżyn, które łączą w sobie zarówno słodkość, jak i kwasowość. Przywołując na myśl leniwe letnie popołudnia, ten likier idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, ale równie dobrze smakuje solo, rozgrzewając od środka w chłodniejsze wieczory. Przygotuj swoją butelkę „Smoczej Krwi” i zachwycaj gości niepowtarzalnym smakiem; to jest napój na naprawdę wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • 1,5 kg jeżyn
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu

Smocza krew-likier jeżynowy – jak zrobić?

  1. Owoce oczyścić i zmiksować. Mus przełożyć do dużego wyparzonego słoja, przykryć gazą. Postawić na słonecznym parapecie na 2 dni.
  2. Następnie dolać spirytus, dobrze wymieszać i odstawić. Po trzech dniach przecedzić przez bibułkowy filtr do kawy.
  3. Odstawić na siedem dni do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesączyć płyn przez filtr. Przelać do butelek.
  4. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy.

Smocza krew-likier jeżynowy – dodatkowe informacje

Jeżyny powinny być bardzo dojrzałe i dorodne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śmietanowiec z truskawkami
Następny przepis: Smoothie pomarańczowo-truskawkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode