Smocza krew-likier jeżynowy
„Smocza Krew” to nieprzyziemnie owocowy likier jeżynowy, który podobno sprawia, że olśnienie smaku jest tak intensywne, jak po spojrzeniu na prawdziwego smoka. Zaskakująco łatwy w przygotowaniu, ten likier jest hołdem dla dojrzałych, soczystych jeżyn, które łączą w sobie zarówno słodkość, jak i kwasowość. Przywołując na myśl leniwe letnie popołudnia, ten likier idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, ale równie dobrze smakuje solo, rozgrzewając od środka w chłodniejsze wieczory. Przygotuj swoją butelkę „Smoczej Krwi” i zachwycaj gości niepowtarzalnym smakiem; to jest napój na naprawdę wyjątkowe okazje.
admin
Składniki:
- 1,5 kg jeżyn
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu
Smocza krew-likier jeżynowy – jak zrobić?
- Owoce oczyścić i zmiksować. Mus przełożyć do dużego wyparzonego słoja, przykryć gazą. Postawić na słonecznym parapecie na 2 dni.
- Następnie dolać spirytus, dobrze wymieszać i odstawić. Po trzech dniach przecedzić przez bibułkowy filtr do kawy.
- Odstawić na siedem dni do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesączyć płyn przez filtr. Przelać do butelek.
- Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy.
Smocza krew-likier jeżynowy – dodatkowe informacje
Jeżyny powinny być bardzo dojrzałe i dorodne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śmietanowiec z truskawkami
Następny przepis: Smoothie pomarańczowo-truskawkowe