Śmietanowiec z truskawkami
Śmietanowiec z truskawkami to perfekcyjne połączenie kruchego ciasta, puszystego kremu śmietankowego i soczystych, letnich truskawek. Ta niebiańska słodycz to doskonałe rozwiązanie na upalne dni, kiedy szukamy orzeźwienia. Delikatność śmietanki doskonale komponuje się z lekko kwaśnym smakiem truskawek, a spód z kruchego ciasta doda deserowi niezwykle apetycznej tekstury. Śmietanowiec z truskawkami z pewnością zachwyci nie tylko miłośników tych owoców, ale także każdego wielbiciela słodkich wypieków. Ten przepis na śmietanowiec z truskawkami to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbuj i przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- 800ml śmietany o zawartości tłuszczu 12% lub 18%
- cukier do smaku
- truskawki
- 3-4 łyżeczki nasion chia
- 5 łyżeczek żelatyny
- galaretka truskawkowa
- 2 paczki herbatników
- 60g masła
Śmietanowiec z truskawkami – jak zrobić?
- Herbatniki rozdrobnić, dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać. Masą herbatnikową wyłożyć dno tortownicy (22cm) i docisnąć.
- Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do stężenia.
- Żelatynę wsypać do rondelka; wlać zimną wodę tak, aby przykryła proszek. Gdy nieco napęcznieje podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie gotować!
- Śmietanę przelać do miski, dodać cukier do smaku, pokrojone truskawki, nasiona chia i letnią żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy i wstawić do lodówki.
- Kiedy masa śmietanowa stężeje, wyłożyć na wierzch truskawki, zalać tężejącą truskawkową galaretką i wstawić do lodówki.
Śmietanowiec z truskawkami – dodatkowe informacje
Spód można zrobić ciasteczkowy jak u mnie bądź wyłożyć na dno biszkopty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI I OWOCAMI
Następny przepis: Smocza krew-likier jeżynowy