Śmietanowiec z truskawkami

Śmietanowiec z truskawkami

Śmietanowiec z truskawkami to perfekcyjne połączenie kruchego ciasta, puszystego kremu śmietankowego i soczystych, letnich truskawek. Ta niebiańska słodycz to doskonałe rozwiązanie na upalne dni, kiedy szukamy orzeźwienia. Delikatność śmietanki doskonale komponuje się z lekko kwaśnym smakiem truskawek, a spód z kruchego ciasta doda deserowi niezwykle apetycznej tekstury. Śmietanowiec z truskawkami z pewnością zachwyci nie tylko miłośników tych owoców, ale także każdego wielbiciela słodkich wypieków. Ten przepis na śmietanowiec z truskawkami to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 800ml śmietany o zawartości tłuszczu 12% lub 18%
  • cukier do smaku
  • truskawki
  • 3-4 łyżeczki nasion chia
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • galaretka truskawkowa
  • 2 paczki herbatników
  • 60g masła

Śmietanowiec z truskawkami – jak zrobić?

  1. Herbatniki rozdrobnić, dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać. Masą herbatnikową wyłożyć dno tortownicy (22cm) i docisnąć.
  2. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do stężenia.
  3. Żelatynę wsypać do rondelka; wlać zimną wodę tak, aby przykryła proszek. Gdy nieco napęcznieje podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie gotować!
  4. Śmietanę przelać do miski, dodać cukier do smaku, pokrojone truskawki, nasiona chia i letnią żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy i wstawić do lodówki.
  5. Kiedy masa śmietanowa stężeje, wyłożyć na wierzch truskawki, zalać tężejącą truskawkową galaretką i wstawić do lodówki.

Śmietanowiec z truskawkami – dodatkowe informacje

Spód można zrobić ciasteczkowy jak u mnie bądź wyłożyć na dno biszkopty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI I OWOCAMI
Następny przepis: Smocza krew-likier jeżynowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode