SMAŻONY KALAFIOR W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE
Poszukujesz nietuzinkowego, pysznego i szybkiego do przyrządzenia dania? Gdziekolwiek jesteś, nasz przepis na smażony kalafior w chrupiącym cieście na pewno zadowoli twoje kubki smakowe. To doskonałe danie wegetariańskie, które może być również wegańskie, jeśli wymienisz jajka na alternatywę roślinną. Ta propozycja to znakomity dodatek do obiadu lub kolacji i godny konkurent tradycyjnym przekąskom „fast food”. Cieszą się one dużej popularności na całym świecie, zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Kalafior smażony w cieście zachwyca swoją chrupkością na zewnątrz i delikatnością w środku. Spróbuj, a na pewno ci zasmakuje!
Piotr Zieliński
Składniki:
- kalafior – 1 szt
- mąka – ok. 1 szkl
- mleko – 1 szkl
- woda gazowana – 0,5 szkl
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- duże jajko – 1 szt
- sól, pieprz , chili, papryka słodka, kurkuma
- olej do smażenia
Smażony kalafior w chrupiącym cieście – jak zrobić?
- SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczonego kalafiora gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie, suszymy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodajemy jajko, wodę oraz mleko – mieszamy.
Kalafiora obtaczamy dokładnie w przygotowanym cieście i smażymy na złoto na bardzo mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące!
Smacznego!
SMAŻONY KALAFIOR W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE – dodatkowe informacje
Jednym ze smacznych przepisów na kalafior jest jego smażenie w chrupiącym cieście. Warto przygotować ulubiony sos – czosnkowy, jogurtowy czy śmietanowy, który będzie idealnym dodatkiem do tego dania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażone ziemniaki w plasterkach
Następny przepis: Smażony krupniok z cebulką