smażona biała kapusta z cebulą
Przepis na smażoną białą kapustę z cebulą to swoisty hołd dla smaków naszych babć. Ta sycąca i aromatyczna potrawa, traditionalnie spotykana na wiejskich stołach, cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem zarówno u starszych, jak i młodszych pokoleń. Niezwykle prosty skład i łatwość przygotowania sprawiają, że smażona kapusta to idealny dodatek do mięsnych dań, a także samodzielna propozycja na lekki lunch. Pachnąca cebulą, podana na ciepło, stanowi ucieleśnienie polskiej kuchni w minimalistycznym, a zarazem wyrazistym wydaniu. Zapraszamy do odkrywania smaku kapusty smażonej na patelni, w towarzystwie delikatnej cebuli.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Główka średniej wielkości kapusty
- Jedna duża cebula
- Olej do smażenia
- Łyżeczka koncentratu pomidorowego (lub ketchup)
- Sól, pieprz
Smażona biała kapusta z cebulą – jak zrobić?
- Kapustę umyć i pokroić (nie musi być cienko pokrojona); również pokroić cebulę w kostkę.
- Kapustę wraz z cebulą wrzucić na patelnię na rozgrzany olej i dusić pod przykryciem około 20 min.
- Kiedy kapusta będzie miękka, dodać sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy lub ketchup.
Dodatkowe informacje – smażona biała kapusta z cebulą
Czas duszenia kapusty zależy od jej rodzaju. Jeśli korzystasz z młodej kapusty, nie wymaga ona długiego duszenia. Natomiast, jeśli używasz starej kapusty, musisz jej poświęcić więcej czasu, aby zmiękła.