smażona biała kapusta z cebulą

smażona biała kapusta z cebulą

Przepis na smażoną białą kapustę z cebulą to swoisty hołd dla smaków naszych babć. Ta sycąca i aromatyczna potrawa, traditionalnie spotykana na wiejskich stołach, cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem zarówno u starszych, jak i młodszych pokoleń. Niezwykle prosty skład i łatwość przygotowania sprawiają, że smażona kapusta to idealny dodatek do mięsnych dań, a także samodzielna propozycja na lekki lunch. Pachnąca cebulą, podana na ciepło, stanowi ucieleśnienie polskiej kuchni w minimalistycznym, a zarazem wyrazistym wydaniu. Zapraszamy do odkrywania smaku kapusty smażonej na patelni, w towarzystwie delikatnej cebuli.

Składniki:

  • Główka średniej wielkości kapusty
  • Jedna duża cebula
  • Olej do smażenia
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego (lub ketchup)
  • Sól, pieprz

Smażona biała kapusta z cebulą – jak zrobić?

  1. Kapustę umyć i pokroić (nie musi być cienko pokrojona); również pokroić cebulę w kostkę.
  2. Kapustę wraz z cebulą wrzucić na patelnię na rozgrzany olej i dusić pod przykryciem około 20 min.
  3. Kiedy kapusta będzie miękka, dodać sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy lub ketchup.

Dodatkowe informacje – smażona biała kapusta z cebulą

Czas duszenia kapusty zależy od jej rodzaju. Jeśli korzystasz z młodej kapusty, nie wymaga ona długiego duszenia. Natomiast, jeśli używasz starej kapusty, musisz jej poświęcić więcej czasu, aby zmiękła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smarowidło babuni
Następny przepis: Smażona cukinia z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode