Smarowidło babuni

Smarowidło babuni

Smarowidło babuni to staropolska specjał, którego podstawą jest smalec, ale wzbogacony o boczek, cebulę i jabłka. To wyjątkowy smak, który wraca do łask po latach zapomnienia. Idealne na chłodne wieczory, jako dodatek do chrupiącej bułeczki czy też na ciepło, jako element obiadu. Zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, smarowidło babuni przypomina o tradycjach i smakach dzieciństwa. To przekąski, które każdy z nas pamięta z dzieciństwa, a teraz sam może przygotować w swojej kuchni. Składniki są proste, a ich połączenie daje niepowtarzalny efekt.

Składniki:

  • 1 kilogram surowego boczku (niewędzonego), najlepiej stosunkowo chudego
  • 30 dekagramów wątróbki drobiowej
  • 3 białe cebule
  • Liść laurowy, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, papryka chilii, gorczyca
  • Majeranek, lubczyk, ostra papryka

Smarowidło babuni – jak zrobić?

  1. Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu oraz posiekaną papryczkę chili.
  2. Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.

Smarowidło babuni – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś woli gładką konsystencję mielenie należy powtórzyć trzykrotnie.

Wodę pozostałą po gotowaniu boczku możemy wykorzystać do przygotowania smacznej zupy: krupniku czy żurku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smalec ze skwarkami SWOJSKI
Następny przepis: smażona biała kapusta z cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode