Smalec ze skwarkami SWOJSKI

Smalec ze skwarkami SWOJSKI

Kuchnia polska ma wiele do zaoferowania, a jedną z jej najpopularniejszych potraw jest Smalec ze Skwarkami SWOJSKI. Ta klasyczna, domowa przekąska to doskonały dodatek do wieczornych tostów czy obiadu na świeżym powietrzu. Jego podstawą jest smalec domowy, otrzymywany z boczku surowego. Kombinacja tego z delikatnymi skwarkami daje wspaniały kontrast tekstur oraz kuszący, bogaty smak. Prezentowany przepis jest łatwy, autentyczny i niezawodny. Idealny dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem prawdziwego, domowego smalcu ze skwarkami. Bez wątpienia, to danie fantastycznie uzupełni każdy stół. Bezkonkurencyjny komfort jedzenia!

Składniki:

  • 1 kilogram surowego boczku
  • 4 kostki smalcu
  • 4 duże cebule
  • 12 dużych ząbków czosnku
  • Pieprz / przyprawa uniwersalna

Smalec ze skwarkami swojski – jak zrobić?

  1. Pokroić surowy boczek w drobną kostkę. Skrojony boczek dajemy do głębokiego rondla i wytapiamy. Bardzo często przemieszać i temperaturę regulować żeby nie dopuścić do przypalenia skwarek. Jak już praktycznie wytopimy tłuszcz zostaną ładnie zarumienione skwarki dajemy 2 kostki smalcu i czekamy, aż stopi się smalec.
  2. W oddzielnym rondlu dajemy 2 kostki smalcu. Do tego wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (ew. drobniutko posiekać). Czekamy aż cebulka delikatnie się zarumieni. Następnie łączymy skwarki z cebulą doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem.

Słowa kluczowe: smalec domowy z boczkiem surowym, smalec z boczku surowego

Smalec ze skwarkami SWOJSKI – dodatkowe informacje

Można użyć zamiast boczku podgarla wędzonego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smalec ze skwarkami i cebulką
Następny przepis: Smarowidło babuni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode