Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku

Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku

„Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku” to doskonały powrót do korzeni kuchni polskiej. Jest to smakowity sposób na przetworzenie tłuszczu zwierzęcego, zapewniający nutę autentycznego smaku naszych babć. Ta wersja smalcu, pełna kawałków chrupiącego boczku i soczystego mięsa mielonego, to esencja najbardziej kuszących elementów polskiego stołu. Zapiekany w piekarniku, zyskuje jeszcze głębszy smak i aromat. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do chleba, podczas zimowych wieczorów czy w trakcie rodzinnej zabawy. Co więcej, smalec w słoikach doskonale zachowuje świeżość, umożliwiając cieszenie się nim w dowolnym momencie.

Składniki:

  • 1 kilogram słoniny
  • 0,5 kilograma boczku wędzonego
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
  • 1 łyżka vegety
  • 2 cebule
  • majeranek do smaku

Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku – jak zrobić?

  1. Słoninę najlepiej zmielić lub poprosić o wykonanie tej czynności panią w sklepie mięsnym. Boczek wędzony oraz cebulę należy pokroić w kostkę.
  2. Wszystkie składniki razem ręcznie wymieszać w misce i odstawić na chwilę, by się przegryzły.
  3. Nakładać do 2/3 wysokości słoika i szczelnie zakręcić.
  4. Do zimnego piekarnika włożyć słoiki na dolną blaszkę. Rozkręcić piekarnik do 200 stopni i zapiekać 60 minut (od czasu nagrzania). Po upływie czasu potrzebnego do upieczenia, skręcić piekarnik i zostawić w nim słoiki do wystygnięcia.

Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku – dodatkowe informacje

Należy pamiętać, aby do mięsa dodać vegetę i NIE SOLIMY.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: smalec do chleba
Następny przepis: Smalec fasolowy - bez cholesterolu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode