Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku
„Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku” to doskonały powrót do korzeni kuchni polskiej. Jest to smakowity sposób na przetworzenie tłuszczu zwierzęcego, zapewniający nutę autentycznego smaku naszych babć. Ta wersja smalcu, pełna kawałków chrupiącego boczku i soczystego mięsa mielonego, to esencja najbardziej kuszących elementów polskiego stołu. Zapiekany w piekarniku, zyskuje jeszcze głębszy smak i aromat. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do chleba, podczas zimowych wieczorów czy w trakcie rodzinnej zabawy. Co więcej, smalec w słoikach doskonale zachowuje świeżość, umożliwiając cieszenie się nim w dowolnym momencie.
admin
Składniki:
- 1 kilogram słoniny
- 0,5 kilograma boczku wędzonego
- 0,5 kilograma mięsa mielonego
- 1 łyżka vegety
- 2 cebule
- majeranek do smaku
Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku – jak zrobić?
- Słoninę najlepiej zmielić lub poprosić o wykonanie tej czynności panią w sklepie mięsnym. Boczek wędzony oraz cebulę należy pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki razem ręcznie wymieszać w misce i odstawić na chwilę, by się przegryzły.
- Nakładać do 2/3 wysokości słoika i szczelnie zakręcić.
- Do zimnego piekarnika włożyć słoiki na dolną blaszkę. Rozkręcić piekarnik do 200 stopni i zapiekać 60 minut (od czasu nagrzania). Po upływie czasu potrzebnego do upieczenia, skręcić piekarnik i zostawić w nim słoiki do wystygnięcia.
Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku – dodatkowe informacje
Należy pamiętać, aby do mięsa dodać vegetę i NIE SOLIMY.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: smalec do chleba
Następny przepis: Smalec fasolowy - bez cholesterolu