Słodko-kwaśna zalewa do grzybów
Przygotujcie się na przepis, który wprowadzi nowy wymiar do Waszej kuchni – słodko-kwaśna zalewa do grzybów. Idealna dla miłośników delikatnych smaków, ta łagodna zalewa do grzybów to idealne uzupełnienie wszelkich grzybowych dań. Grzyby w occie na słodko stworzą wyjątkową atmosferę przy stole i zaskoczą Waszych gości. Grzybki w occie na słodko to propozycja zarówno na codzień, jak i na specjalne okazje. Przepis na grzybki marynowane na słodko to prawdziwa eksplozja smaków. Zalewa słodko kwaśna do grzybów sprawi, że grzyby marynowane na słodko będą smakować jak nigdy dotąd. Nie czekaj, odkryj z nami wspaniałe smaki!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Zalewa: 2 szklanki wody, 0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżka soli
- Przyprawy: gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, cebula
Słodko-kwaśna zalewa do grzybów – jak zrobić?
- Grzyby myjemy i czyścimy, jeśli są duże kroimy na części. W przypadku kurek nie moczymy ich długo bo cały smak zostanie nam w wodzie.
- Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy ok 4-5 min. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
- Gotujemy zalewę. Gdy składniki się połączą i zagotują- wyłączamy.
- Na dno słoika kładziemy plaster świeżej cebuli. Wsypujemy grzyby. Doprawiamy każdy słoik- na słoik 330 ml dajemy 4 ziarnka ziela, 1 większy liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i jedną łyżeczkę gorczycy.
- Zalewamy zalewą (może być gorącą), zakręcamy.
- Pasteryzujemy ok 10 min. (garnek napełniamy wodą o temperaturze zbliżonej do temp. zalewy w słoiku)
Porady – dodatkowe informacje
Cebulę warto sparzyć gorącą wodą przed włożeniem do słoików. Pozbędziemy się dzięki temu jej goryczy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki
Następny przepis: Słoikówka- mielonka w słoikach