Słodkie Muffinki dla Diabetyków

Słodkie Muffinki dla Diabetyków

Słodkie Muffinki dla Diabetyków to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy mimo kontroli poziomu cukru we krwi, nie chcą rezygnować z małych przyjemności. Korzystamy tutaj z produktów, które są bezpieczne dla cukrzyków, zachowując jednocześnie smak i konsystencję tradycyjnych babeczek. Są one pyszne, zdrowe i łatwe do zrobienia. To doskonały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Bez względu na to, czy jesteś diabetykiem, osoba prowadzącą zdrowy tryb życia, czy po prostu szukasz nowych przepisów na słodkości – te muffinki dla diabetyków są dla Ciebie!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka startych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki startych rodzynek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie budyniu śmietankowego

Słodkie muffinki dla diabetyków – jak zrobić?

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dorzucamy płatki owsiane, rodzynki i orzechy włoskie, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy budyń.
  2. Na koniec dodajemy wszystkie mokre składniki, czyli jajka, olej i jogurt naturalny. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco słodkie, można dodać łyżkę miodu, choć gwarantuje że jest to zbędne.
  3. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy ok 30 min (aż będą miały konkretny, brązowy kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
  4. Upieczone babeczki studzimy a potem zajadamy 🙂

Słodkie Muffiny dla Diabetyków – Dodatkowe informacje

Zamiast budyniu śmietankowego, można dodać każdy inny, proponuję waniliowy lub czekoladowy. Ponadto rodzynki można zastąpić suszoną żurawiną, a żeby wzbogacić smak babeczek można dodać olejek, np rumowy lub arakowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto słodki uśmiech
Następny przepis: Słodkie francuskie ślimaczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode