Słodki Jägermeister, ciasto bez pieczenia
Miłośnicy nietypowych smaków, z pewnością ucieszą się na wieść o tym, że można użyć swojego ulubionego likieru, by stworzyć niebanalne ciasto. Słodki Jägermeister, ciasto bez pieczenia, to świetny pomysł na deser dla dorosłych. Nie jest to tylko zwykły deser, lecz coś, co z pewnością zaskoczy Twoich gości. To ciasto wyróżnia się intensywnym smakiem Jägermeistera, który jest doskonałą bazą dla łagodnych składników, takich jak śmietanka czy czekolada. To niezwykłe, kuszące połączenie czekolady i ziołowych nut Jägermeistera. Bezcukrowy, bezpieczny, a przede wszystkim – nie wymaga pieczenia! Idealny przepis dla każdego miłośnika Jägermeistera.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 36 sztuk podłużnych biszkoptów
- podwójne mocne espresso, około 125 g
- 110 g śmietanki słodkiej 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- cukier migdałowy
- 500 g sera mascarpone
- 3-5 łyżek likieru Jägermeister
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 galaretka malinowa
- 125 ml wody
- 300 ml maślanki
- 2 garści jagód
Słodki jägermeister, ciasto bez pieczenia – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem migdałowym. Dodajemy porcjami ser mascarpone i likier ziołowy.
- Gotową, puszystą masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao.
- Blachę wykładamy warstwą biszkoptów nasączonych mocnym espresso, następnie białą masę, warstwę biszkoptów nasączonych, ciemną masę i ostatnią warstwę biszkoptów również nasączonych kawą.
- Rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklanki wrzącej wody, po lekkim przestudzeniu łączymy ją z maślanką ubijając krótko rózgą do ubijania piany.
- Tężejącą masę wylewamy na biszkopty i posypujemy jagodami.
- Schładzamy ciasto przez minimum 6 godzin. Najlepiej zostawić je na noc w lodówce, aby biszkopty odpowiednio namiękły.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto bez pieczenia z jagermeisterem to pyszny deser, który można jeszcze urozmaicić dodatkowo malinami i jeżynami.