Słodki Jägermeister, ciasto bez pieczenia

Słodki Jägermeister, ciasto bez pieczenia

Miłośnicy nietypowych smaków, z pewnością ucieszą się na wieść o tym, że można użyć swojego ulubionego likieru, by stworzyć niebanalne ciasto. Słodki Jägermeister, ciasto bez pieczenia, to świetny pomysł na deser dla dorosłych. Nie jest to tylko zwykły deser, lecz coś, co z pewnością zaskoczy Twoich gości. To ciasto wyróżnia się intensywnym smakiem Jägermeistera, który jest doskonałą bazą dla łagodnych składników, takich jak śmietanka czy czekolada. To niezwykłe, kuszące połączenie czekolady i ziołowych nut Jägermeistera. Bezcukrowy, bezpieczny, a przede wszystkim – nie wymaga pieczenia! Idealny przepis dla każdego miłośnika Jägermeistera.

Składniki:

  • 36 sztuk podłużnych biszkoptów
  • podwójne mocne espresso, około 125 g
  • 110 g śmietanki słodkiej 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • cukier migdałowy
  • 500 g sera mascarpone
  • 3-5 łyżek likieru Jägermeister
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 galaretka malinowa
  • 125 ml wody
  • 300 ml maślanki
  • 2 garści jagód

Słodki jägermeister, ciasto bez pieczenia – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem migdałowym. Dodajemy porcjami ser mascarpone i likier ziołowy.
  2. Gotową, puszystą masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao.
  3. Blachę wykładamy warstwą biszkoptów nasączonych mocnym espresso, następnie białą masę, warstwę biszkoptów nasączonych, ciemną masę i ostatnią warstwę biszkoptów również nasączonych kawą.
  4. Rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklanki wrzącej wody, po lekkim przestudzeniu łączymy ją z maślanką ubijając krótko rózgą do ubijania piany.
  5. Tężejącą masę wylewamy na biszkopty i posypujemy jagodami.
  6. Schładzamy ciasto przez minimum 6 godzin. Najlepiej zostawić je na noc w lodówce, aby biszkopty odpowiednio namiękły.

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto bez pieczenia z jagermeisterem to pyszny deser, który można jeszcze urozmaicić dodatkowo malinami i jeżynami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Słodki bukiet
Następny przepis: słodki sos chilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode