Śledzie z pieczarkami
Śledzie z pieczarkami to doskonały pomysł na klasyczne, polskie danie, które swoją popularność zawdzięcza nie tylko smaku, ale również prostocie wykonania. Pieczarki marynowane, podkreślają wyrazisty smak śledzi, nadając potrawie wyjątkowego charakteru. To przepis, który doskonale sprawdzi się jako apetyczna przystawka na spotkaniach rodzinnych, świątecznych czy weekendowych kolacjach. Dla smakoszy ryb jest to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Krótko mówiąc, śledzie z pieczarkami to klasyczne połączenie, które nigdy nie wychodzi z mody i zawsze smakuje wyśmienicie. Daj się skusić i spróbuj sam.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Tacka (250 g) matiasów w oleju
- 1 mały słoik pieczarek marynowanych (280 g, po odsączeniu 150 g)
- 150 g cebuli szalotki
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Śledzie z pieczarkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Śledzie odsączamy z oleju, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w paseczki.
- Szalotki obieramy, kroimy w krążki, lekko solimy i odstawiamy na ok. 20 minut, następnie odciskamy i przekładamy do śledzi.
- Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Dodajemy do śledzi z cebulką, posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy.
- Do sałatki dodajemy jogurt, przyprawiamy pieprzem i całość dokładnie mieszamy.
Śledzie z pieczarkami – dodatkowe informacje
Do krojenia pieczarek można wykorzystać przyrządzik do krojenia jajek w plasterki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie z ogórkami w oleju
Następny przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego