Śledzie z ogórkami w oleju

Śledzie z ogórkami w oleju

Zapraszamy do odkrycia smaku tradycyjnych polskich dań z naszym pysznym przepisem na śledzie z ogórkami w oleju. Ten prosty, aczkolwiek wyrafinowany przepis to połączenie delikatnych filetów śledziowych z chrupiącym ogórkiem konserwowym, wszystko skropione aromatycznym olejem. Jest to danie, które swoją obecnością uświetni każde świąteczne menu, ale też doskonale sprawdzi się jako przekąska na każdą imprezę. Śledzie z ogórkiem konserwowym są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pełne wartości odżywczych. Przekonajcie się sami, jak proste mogą być tradycyjne potrawy o niepowtarzalnym smaku.

Składniki:

  • 4 duże solone filety śledziowe
  • 6 średnich ogórków konserwowych
  • 2 średnie cebule
  • pieprz
  • ocet
  • olej (u mnie olej z dodatkiem oliwy)

Śledzie z ogórkami w oleju – jak zrobić?

  1. Filety opłukujemy i moczymy w wodzie 60 minut, zmieniamy wodę i moczymy kolejne 60 minut. Odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w ukośne paski o szerokości ok. 1,5 cm.
  2. Cebulę kroimy w półplasterki i skrapiamy octem.
  3. Ogórki kroimy w plasterki.
  4. W słoiku układamy warstwami: cebulę, śledzie, ogórki. Każdą warstwę układamy dość ciasno i oprószamy lekko świeżo zmielonym pieprzem. Ostatnią warstwę powinna stanowić cebula.
  5. Całość zalewamy olejem. Odstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki.

Słowa kluczowe: śledzie z ogórkiem konserwowym

Śledzie z ogórkami w oleju – dodatkowe informacje

Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące
Następny przepis: Śledzie z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode