Śledzie z ogórkami w oleju
Zapraszamy do odkrycia smaku tradycyjnych polskich dań z naszym pysznym przepisem na śledzie z ogórkami w oleju. Ten prosty, aczkolwiek wyrafinowany przepis to połączenie delikatnych filetów śledziowych z chrupiącym ogórkiem konserwowym, wszystko skropione aromatycznym olejem. Jest to danie, które swoją obecnością uświetni każde świąteczne menu, ale też doskonale sprawdzi się jako przekąska na każdą imprezę. Śledzie z ogórkiem konserwowym są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pełne wartości odżywczych. Przekonajcie się sami, jak proste mogą być tradycyjne potrawy o niepowtarzalnym smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 duże solone filety śledziowe
- 6 średnich ogórków konserwowych
- 2 średnie cebule
- pieprz
- ocet
- olej (u mnie olej z dodatkiem oliwy)
Śledzie z ogórkami w oleju – jak zrobić?
- Filety opłukujemy i moczymy w wodzie 60 minut, zmieniamy wodę i moczymy kolejne 60 minut. Odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w ukośne paski o szerokości ok. 1,5 cm.
- Cebulę kroimy w półplasterki i skrapiamy octem.
- Ogórki kroimy w plasterki.
- W słoiku układamy warstwami: cebulę, śledzie, ogórki. Każdą warstwę układamy dość ciasno i oprószamy lekko świeżo zmielonym pieprzem. Ostatnią warstwę powinna stanowić cebula.
- Całość zalewamy olejem. Odstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki.
Słowa kluczowe: śledzie z ogórkiem konserwowym
Śledzie z ogórkami w oleju – dodatkowe informacje
Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące
Następny przepis: Śledzie z pieczarkami