Śledzie w cebulce

Śledzie w cebulce

„Śledzie w cebulce” to tradycyjny polski przepis, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Dzięki swojej prostocie i niezwykłej smakowitości może być idealnym daniem na różne okazje. Rozpowszechniony jest w szczególności podczas wigilijnego wieczoru, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać go w ciągu całego roku. Wystarczy kilka składników, któregoś pięknego dnia, by ugotować ten przysmak. Do przygotowania tej pysznej potrawy potrzebujesz: śledzie, cebulę, oliwę i kilka innych składników. W oparciu o nasz przepis, z pewnością poradzisz sobie z jego przygotowaniem. Ponadto, wykorzystany zakwas na żurek skutecznietv nadaje daniu dodatkowego, niepowtarzalnego smaku.

Składniki:

  • 12 płatów śledziowych matias
  • 4 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • pieprz mielony
  • pieprz ziarnisty kolorowy
  • olej rzepakowy do smażenia
  • olej lniany
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 słoiki 0,9l

Śledzie w cebulce – jak zrobić?

  1. Śledzie moczymy w zimnej przegotowanej wodzie przez ok. godzinę. Gdyby były za słone po tym czasie, moczenie należy przedłużyć do 2-3 godz. tylko co godzinę wymieniamy wodę. Odcedzamy i kroimy na 3-4 części każdy.
  2. Cebulkę kroimy w krążki i delikatnie dusimy na patelni w niewielkiej ilości oleju rzepakowego, studzimy, odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i dzielimy na 4 części.
  3. W słoikach na spodzie układamy cebulę; posypujemy (wg uznania) pieprzem mielonym i kilkoma ziarenkami kolorowego pieprzu; dodajemy ziarenko ziela angielskiego i liść laurowy; skrapiamy 2 łyżkami oleju lnianego; układamy pokrojone śledzie; skrapiamy 2 łyżkami oleju lnianego; układamy warstwę cebuli; posypujemy pieprzem mielonym i ziarnistym; dodajemy ziele angielskie i liść laurowy; skrapiamy 2 łyżkami oleju lnianego.
  4. Zakręcamy słoiki i wstawiamy do lodówki.

Śledzie w cebulce – dodatkowe informacje

Pokrojone śledzie możemy delikatnie posmarować ulubioną musztardą. Do przygotowania śledzi możemy użyć tylko oleju rzepakowego. Śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie w curry po norwesku
Następny przepis: Śledzie w majonezowo- musztardowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode