Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Przygotowujemy dla Was starannie dobrane, klasyczne i pełne tradycji danie, które zachwyca swoim smakiem na każdej Wigilijnej kolacji. Przepis na śledzie pod pierzynką z buraczkami to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej kuchni. Możecie też poznać go pod innymi nazwami: sałatka śledziowa pod pierzynką, śledzie w pierzynce z buraczkami czy prosto – śledź w buraczkach pod pierzynką. Ta wyrafinowana potrawa, pełna aromatycznych składników i pięknego, głębokiego koloru buraków, znakomicie wpisuje się zarówno w codzienne menu, jak i wielkie żarcie świąteczne. Każdy kęs to prawdziwa kwestia smaku!

Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 3 ugotowane buraczki
  • 1 duża cebula
  • majonez
  • 4 jajka
  • pieprz
  • szczypiorek

Śledzie pod pierzynką z buraczkami – jak zrobić?

  1. Śledzie moczymy w wodzie. Następnie kroimy je w kostkę i układamy na dnie miski.
  2. Smarujemy je warstwą majonezu i posypujemy pieprzem.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, układamy ją jako kolejną warstwę. Korniszony kroimy w kostkę i układamy na cebuli.
  4. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę. Układamy je na ogórkach. Całość ponownie smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem.
  5. Buraki gotujemy, po wystudzeniu ścieramy je na grubych oczkach tarki. Odciskamy nadmiar soku powstałego podczas ścierania i układamy w misce. Kolejno smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy startymi na drobnych oczkach tarki jajkami i posiekanym szczypiorkiem.

Porady – Dodatkowe informacje

Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie pod marchewkową pierzynką
Następny przepis: Śledzie w curry po norwesku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode