Śledzie pod pierzynką z buraczkami
Przygotowujemy dla Was starannie dobrane, klasyczne i pełne tradycji danie, które zachwyca swoim smakiem na każdej Wigilijnej kolacji. Przepis na śledzie pod pierzynką z buraczkami to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej kuchni. Możecie też poznać go pod innymi nazwami: sałatka śledziowa pod pierzynką, śledzie w pierzynce z buraczkami czy prosto – śledź w buraczkach pod pierzynką. Ta wyrafinowana potrawa, pełna aromatycznych składników i pięknego, głębokiego koloru buraków, znakomicie wpisuje się zarówno w codzienne menu, jak i wielkie żarcie świąteczne. Każdy kęs to prawdziwa kwestia smaku!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5-6 filetów śledziowych
- 4-5 ogórków konserwowych
- 3 ugotowane ziemniaki
- 3 ugotowane buraczki
- 1 duża cebula
- majonez
- 4 jajka
- pieprz
- szczypiorek
Śledzie pod pierzynką z buraczkami – jak zrobić?
- Śledzie moczymy w wodzie. Następnie kroimy je w kostkę i układamy na dnie miski.
- Smarujemy je warstwą majonezu i posypujemy pieprzem.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, układamy ją jako kolejną warstwę. Korniszony kroimy w kostkę i układamy na cebuli.
- Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę. Układamy je na ogórkach. Całość ponownie smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem.
- Buraki gotujemy, po wystudzeniu ścieramy je na grubych oczkach tarki. Odciskamy nadmiar soku powstałego podczas ścierania i układamy w misce. Kolejno smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy startymi na drobnych oczkach tarki jajkami i posiekanym szczypiorkiem.
Porady – Dodatkowe informacje
Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie pod marchewkową pierzynką
Następny przepis: Śledzie w curry po norwesku