Śledzie pod marchewkową pierzynką

Śledzie pod marchewkową pierzynką

„Śledzie pod marchewkową pierzynką” to nietuzinkowy przepis, który zadowoli miłośników morskich smaków. Jest to rozwiązanie idealne na wigilijną kolację czy też uroczysty obiad. Tradycyjny śledź, podany pod pierzynką z kolorowych warzyw, takich jak marchewka i buraczki, niesie ze sobą nie tylko bogactwo smaków, ale także niesamowitą paletę barw. Dodatek ziemniaków sprawia, że danie jest sycące i świetnie sprawdzi się jako główne danie. Pomimo, że wymaga nieco pracy, efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie trudy. Wypróbuj i przekonaj się sam.

Składniki:

  • 30 dekagramów matiasów
  • 30 dekagramów ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 jajka
  • 150 mililitrów majonezu
  • sól, pieprz

Śledzie pod marchewkową pierzynką – jak zrobić?

  1. 1.
    Matiasy namocz. Czas moczenia uzależnij od tego jak bardzo są słone. W tym czasie ugotuj w mundurkach ziemniaki i marchewkę. Ostudź i obierz.
  2. 2.
    Cebulę pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki, marchew oraz jajka zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Każdy składnik zetrzyj do osobnej miseczki.
  3. 3.
    Na spód naczynia wyłóż starte ziemniaki. Matiasy ususz ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż na ziemniakach, posyp drobno pokrojoną cebulką.
  4. 4.
    Całość posmaruj połową majonezu i wyłóż równomiernie startą marchewkę.
  5. 5.
    Wyłóż resztę majonezu, posyp startymi jajkami. Oprósz solą i pieprzem. Odstaw do lodówki do przegryzienia.

Śledzie pod marchewkową pierzynką – dodatkowe informacje

Warto sałatkę przygotować nieco wcześniej, aby składniki zdążyły się przegryźć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie po węgiersku
Następny przepis: Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode