ŚLEDZIE PO ŁOWICKU
Miłośnicy kuchni tradycyjnej, a w szczególności morskich przysmaków, na pewno pokochają śledzie po łowicku. To danie, które cieszy się dużą popularnością nie tylko w Łowiczu, ale na całym Mazowszu. Jego receptura bazuje na kombinacji smaku świeżych śledzi z pikantnymi warzywami, tworząc niepowtarzalną kompozycję. Co więcej, kluski łowickie, które są nieodzowną częścią przepisu, dodają daniu wyjątkowej puszystości i smaku. Doskonale łączą się one z silnym aromatem marynowanych śledzi. Śledzie po łowicku to danie, które zachwyci zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas oficjalnych obiadów.
admin
Składniki:
- 4 filety śledziowe z octu
- 2 duże marchewki
- 3 ogórki konserwowe
- 2 duże cebule
- Pieprz
- 3 łyżki Majonezu
Śledzie po łowicku – jak zrobić?
- WYKONANIE:
Marchewkę i cebulę obieramy, marchew myjemy i gotujemy do momentu aż będzie al. dente. Cebulę kroimy w piórka, ogórka w pół krążki a śledzia w cienkie paseczki. Jak marchewka jest ugotowana i wystudzona to też kroimy ją w pół plasterki wszystkie składniki dokładnie mieszamy dodajemy majonez i doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy. Gotowe, SMACZNEGO.
Porady – dodatkowe informacje
Śledzie po łowicku – kluski łowickie przepis, śledź po łowicku, śledzie po łowicku
śledziki podajemy schłodzone