ŚLEDZIE PO ŁOWICKU

ŚLEDZIE PO ŁOWICKU

Miłośnicy kuchni tradycyjnej, a w szczególności morskich przysmaków, na pewno pokochają śledzie po łowicku. To danie, które cieszy się dużą popularnością nie tylko w Łowiczu, ale na całym Mazowszu. Jego receptura bazuje na kombinacji smaku świeżych śledzi z pikantnymi warzywami, tworząc niepowtarzalną kompozycję. Co więcej, kluski łowickie, które są nieodzowną częścią przepisu, dodają daniu wyjątkowej puszystości i smaku. Doskonale łączą się one z silnym aromatem marynowanych śledzi. Śledzie po łowicku to danie, które zachwyci zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas oficjalnych obiadów.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe z octu
  • 2 duże marchewki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 duże cebule
  • Pieprz
  • 3 łyżki Majonezu

Śledzie po łowicku – jak zrobić?

  1. WYKONANIE:
    Marchewkę i cebulę obieramy, marchew myjemy i gotujemy do momentu aż będzie al. dente. Cebulę kroimy w piórka, ogórka w pół krążki a śledzia w cienkie paseczki. Jak marchewka jest ugotowana i wystudzona to też kroimy ją w pół plasterki wszystkie składniki dokładnie mieszamy dodajemy majonez i doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy. Gotowe, SMACZNEGO.

Porady – dodatkowe informacje

Śledzie po łowicku – kluski łowickie przepis, śledź po łowicku, śledzie po łowicku

śledziki podajemy schłodzone


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie po kaszubsku
Następny przepis: Śledzie po węgiersku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode