Śledź w sosie jogurtowo-śmietanowym
Kuszący i aromatyczny, przepis na śledź w sosie jogurtowo-śmietanowym to prawdziwa uczta dla koneserów tradycyjnej kuchni polskiej. Zarówno śmietana, jak i jogurt, dodają sosowi kremowej konsystencji i delikatnej nuty, idealnie komponującej się ze smakiem śledzi. Jeśli szukasz inspiracji na smakowite, domowe danie lub przekąskę, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Idealny na rodzinne spotkania czy święta, sprawdzi się także jako dodatek do codziennych posiłków. Jest prosty do przygotowania, a efekt końcowy na pewno zachwyci zarówno przeznaczonego kucharza, jak i gości. Zapraszam do odkrywania kulinarnej przyjemności jaką jest śledź w sosie jogurtowo-śmietanowym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 – 2 śledzie marynowane
- 4 śledzie solone
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Śledź w sosie jogurtowo-śmietanowym – jak zrobić?
- Śledzie solone namoczyć w wodzie przez około 0,5 godziny.
- Pokroić śledzie solone oraz marynowane na 1 cm paski.
- Cebulę pokroić w piórka, zagotować i odcedzić.
- Jabłko obrać i pokroić w kostkę.
- Śmietanę połączyć z jogurtem.
- Wszystkie składniki razem wymieszać.
Śledź w sosie jogurtowo-śmietanowym – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy uzyskać dietetyczną wersję sałatki śmietanę zastępujemy w całości jogurtem naturalnym.