Śląskie szplitry

Śląskie szplitry

Przepis na śląskie szplitry to tradycyjna propozycja dla miłośników kuchni regionalnej. Polaczona z bogatą historią Śląska potrawa, charakteryzuje się prostotą wykonania, lecz niesie ze sobą niesamowite smaki. To danie, które pokochają wszyscy, z jednej strony za jego prostotę, a z drugiej za subtelną eksplozją smaku na podniebieniu. Śląskie szplitry to także sposób na wykorzystanie produktów, które zazwyczaj mamy pod ręką. Ciekawy sposób serwowania uczyni z tego tradycyjnego przepisu present dla oka, a jego smak zapadnie w pamięci na długo. Spróbuj i przekonaj się na własnej skórze, jakie cuda kuchenne kryją w sobie szplitry.

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 30 dag marmolady

Śląskie szplitry – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną, masło, żółtko, śmietanę oraz cukier waniliowy szybko zagnieść i chłodzić w lodówce ok. 1 godzinę.
  2. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat kłaść 1 łyżeczkę marmolady, a następnie skleić po przekątnej.
  3. Szplitry piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C, wystudzić i polukrować lub oprószyć cukrem pudrem – według uznania.

Śląskie szplitry – dodatkowe informacje

Ciasto na szplitry można przygotować nawet dzień wcześniej – ciasteczka będą wówczas bardziej kruche.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szpinakowa z grzankami
Następny przepis: Szprycer arbuzowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode