Śląskie szplitry
Przepis na śląskie szplitry to tradycyjna propozycja dla miłośników kuchni regionalnej. Polaczona z bogatą historią Śląska potrawa, charakteryzuje się prostotą wykonania, lecz niesie ze sobą niesamowite smaki. To danie, które pokochają wszyscy, z jednej strony za jego prostotę, a z drugiej za subtelną eksplozją smaku na podniebieniu. Śląskie szplitry to także sposób na wykorzystanie produktów, które zazwyczaj mamy pod ręką. Ciekawy sposób serwowania uczyni z tego tradycyjnego przepisu present dla oka, a jego smak zapadnie w pamięci na długo. Spróbuj i przekonaj się na własnej skórze, jakie cuda kuchenne kryją w sobie szplitry.
admin
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag masła
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 30 dag marmolady
Śląskie szplitry – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną, masło, żółtko, śmietanę oraz cukier waniliowy szybko zagnieść i chłodzić w lodówce ok. 1 godzinę.
- Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat kłaść 1 łyżeczkę marmolady, a następnie skleić po przekątnej.
- Szplitry piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C, wystudzić i polukrować lub oprószyć cukrem pudrem – według uznania.
Śląskie szplitry – dodatkowe informacje
Ciasto na szplitry można przygotować nawet dzień wcześniej – ciasteczka będą wówczas bardziej kruche.