Śląski szałot

Śląski szałot

Zapraszamy do odkrycia smaku tradycyjnej kuchni śląskiej przy pomocy naszego przepisu na szałot śląski. Szałot to potrawa, która stanowi doskonałe połączenie świeżośći warzyw z intensywnością octu i przypraw. Składa się głównie z pokrojonych w kostkę ziemniaków, świeżych ogórków, białej cebuli, smalcu i wieprzowego boczku, który dodaje dishu wyjątkowego charakteru. Unikalny smak tych tradycyjnych, śląskich składników to kwintesencja domowej, polskiej kuchni. Nasz przepis na szałot śląski pomoże Ci przygotować tę niepowtarzalną potrawę, która będzie smakować każdemu.

Składniki:

  • Ziemniaki 8-10 sztuk
  • Kiszone ogórki 3-4 sztuki
  • Śledź wędzony około 20 dag
  • Cebula 1-2 sztuki
  • Sól, pieprz mielony do smaku
  • Ocet spirytusowy 10% 1,5 łyżki

Śląski szałot – jak zrobić?

  1. Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w łupinach.
  2. Słoninę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy.
  3. Ugotowane ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w kostkę, ogórki kiszone kroimy również w kostkę.
  4. Do wytopionej słoniny wraz ze skwarkami dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy mieszając by nam się nie przypaliła.
  5. Wszystkie składniki łączymy, przyprawiamy, dodajemy ocet i dokładnie mieszamy.

Śląski szałot – dodatkowe informacje

Szałot śląski to pyszna i tradycyjna potrawa, którą serwuje się na ciepło. Jest idealnym dodatkiem do gotowanej kiełbasy, mięsa, kotletów z mielonego mięsa oraz śledzi. Jednakże, szałot śląski smakuje też doskonale jako samodzielne danie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śląskie ciasteczka
Następny przepis: Śląskie makrony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode