Skórka kandyzowana

Skórka kandyzowana

Zanurz się w słodko-kwasowy smak domowej skórki kandyzowanej. Ten przepis jest prostszy, niż mogłoby się wydawać, i zdecydowanie wart poświęcenia odrobiny czasu. Skórka kandyzowana to niepowtarzalna ozdoba dla wielu deserów, dodatek do ciast czy drobne słodkości, które możemy podawać gościom przy kawie czy herbacie. Doskonale sprawdzi się też jako prezent dla kogoś kto ceni sobie nietypowe przysmaki. Ten przepis na skórkę kandyzowaną jest uniwersalny, więc możesz użyć owoców sezonowych lub tych, które najbardziej lubisz. Zachwyć swoich bliskich domowym dodatkiem do słodkości.

Składniki:

  • 5 kg pomarańczy
  • 1 kg cukru
  • Woda
  • kieliszek wódki
  • 3 łyżki octu

Skórka kandyzowana – jak zrobić?

  1. Pomarańcze należy umyć i sparzyć gorącą wodą, aby skórka dobrze odchodziła. Z obranej skórki odkrawamy nadmiar białego miąszu, nie zapominamy o tym że część miąszu należy zostawić (ale tylko trochę) pokrojoną skórkę zalewamy wodą. Maczamy ją przez noc i na następny dzień odlewamy całość wody i dodajemy świeżą. Z doświadczenia na jeden garnek skórki należy ją maczać w dwóch garnkach przez 2 dni, aby nie czuć było goryczy po przyrządzeniu. Po 2 dniach gotujemy skórkę w czystej wodzie przez półtorej godziny, odlewamy wodę i dajemy nową.
  2. Na następny dzień odlewamy wodę i znowu gotujemy na lekkim ogniu zagotowujemy, po czym dodajemy cukru i również ją gotujemy przez godzinę lub półtorej. Na garnek skórki przypada ok. 1 kg cukru. Tak przygotowaną skórkę gotujemy przez 2 – 3 dni po trochu. W ostatnim dniu dodajemy do niej 2 łyżki octu, żeby pozbyć się naturalnej goryczy. Można również po dodaniu octu dodać mały kieliszek wódki na podkreślenie smaku pomarańczy. Na gorąco wkładamy do słoików.

Skórka kandyzowana – dodatkowe informacje

Należy nie zapomnieć o tym, że pod koniec trzeba dodać ok 3 łyżek octu 10% aby zabić posmak goryczy. Aby wzmocnić smak pomarańczy dodajemy kieliszek wódki. Miąższ pomarańczy można wykorzystać do produkcji dżemu, który im dłużej się gotuje z cukrem tym jest lepszy oraz przyspiesza to krystalizację dżemu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Składane ciastka z dżemem
Następny przepis: skórka z pomarańczy do ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode