Składane ciastka z dżemem

Składane ciastka z dżemem

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pokochane przez wszystkich składane ciastka z dżemem. Są one znakomitą kombinacją delikatnego, półkruchego ciasta i słodkiego, owocowego nadzienia. Ciastka te wyróżniają się łatwością wykonania oraz oryginalną formą, która przypomina małe listki, składane na pół z wypełnieniem. Stworzone z ulubionego dżemu lub marmolady, stanowią doskonałą propozycję na podwieczorek lub imprezę. Mogą być również smacznym prezentem dla bliskich. Zapach pieczonych ciasteczek z dżemem roznosi się po całym domu, dodając przytulności i ciepła. Spróbujcie sami i przekonajcie się, jak bardzo są uzależniające.

Składniki:

  • 200 gram masła
  • 250 gram mąki
  • 75 gram cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • gęsty dżem
  • cukier puder do posypania

Składane ciastka z dżemem – jak zrobić?

  1. Do mąki dodać masło, cukier i sól, posiekać nożem. Dodać jajko, wyrobić ciasto. Podsypując ciasto lekko mąką, rozwałkować. Wykrawać specjalna foremką do tego typu ciastek lub dwoma foremkami w różnych rozmiarach. Piec ok. 12 minut w 180°C. Ostudzić. Pełne ciastko smarować gęstym dżemem, przykrywać drugim ciastkiem z dziurką. Poskładane ciastka posypać cukrem pudrem.

Składane ciastka z dżemem – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś nie posiada małej foremki do wykrawania, można użyć do wycięcia środka małego kieliszka


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Siemieniotka (śląska zupa wigilijna)
Następny przepis: Skórka kandyzowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode