Składane ciastka z dżemem
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pokochane przez wszystkich składane ciastka z dżemem. Są one znakomitą kombinacją delikatnego, półkruchego ciasta i słodkiego, owocowego nadzienia. Ciastka te wyróżniają się łatwością wykonania oraz oryginalną formą, która przypomina małe listki, składane na pół z wypełnieniem. Stworzone z ulubionego dżemu lub marmolady, stanowią doskonałą propozycję na podwieczorek lub imprezę. Mogą być również smacznym prezentem dla bliskich. Zapach pieczonych ciasteczek z dżemem roznosi się po całym domu, dodając przytulności i ciepła. Spróbujcie sami i przekonajcie się, jak bardzo są uzależniające.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 gram masła
- 250 gram mąki
- 75 gram cukru pudru
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- gęsty dżem
- cukier puder do posypania
Składane ciastka z dżemem – jak zrobić?
- Do mąki dodać masło, cukier i sól, posiekać nożem. Dodać jajko, wyrobić ciasto. Podsypując ciasto lekko mąką, rozwałkować. Wykrawać specjalna foremką do tego typu ciastek lub dwoma foremkami w różnych rozmiarach. Piec ok. 12 minut w 180°C. Ostudzić. Pełne ciastko smarować gęstym dżemem, przykrywać drugim ciastkiem z dziurką. Poskładane ciastka posypać cukrem pudrem.
Składane ciastka z dżemem – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś nie posiada małej foremki do wykrawania, można użyć do wycięcia środka małego kieliszka
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Siemieniotka (śląska zupa wigilijna)
Następny przepis: Skórka kandyzowana