sezamowiec z kremem chałwowym
Sezamowiec z kremem chałwowym to kreatywna odmiana tradycyjnego ciasta. Wykorzystanie chałwy podnosi subtelną nutę słodyczy, a sezam dodaje nieco chrupkości. Wyjątkowe połączenie tych, na pozór prostych, składników daje nam ciasto, które jest zarówno smakowite, jak i oryginalne. Dla wielbicieli niebanalnych słodkości, ciasto sezamowo-chałwowe to prawdziwy rarytas, idealny do kawki lub herbatki. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie nie wymaga specjalistycznych umiejętności. Właśnie to ciasto potrafi rozkochać w sobie każdego łasucha i kulinarnego odkrywcę.
admin
Składniki:
- ciasto kruche:
- 5 żółtek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 gramów zimnego masła lub margaryny
- masa sezamowa:
- 200 gramów ziaren sezamu
- 50 gramów masła lub margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru pudru (z małą górką)
- krem chałwowy:
- 200 gramów masła lub margaryny
- 250 gramów chałwy czystej, bez dodatków (miałam słonecznikową – waniliową)
- beza kokosowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 150 gramów wiórków kokosowych
- dodatkowo:
- 400 gramów kwaskowatego dżemu lub powideł śliwkowych
Sezamowiec z kremem chałwowym – jak zrobić?
-
1.
Ciasto kruche.
Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy drobno, potem wbijamy żółtka, zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na dwie części.
Masa sezamowa.
Tłuszcz rozpuszczamy w rondlu z miodem i cukrem pudrem, wsypujemy ziarna sezamu, mieszamy podsmażając na bladozłoty kolor, przekładamy do miseczki do lekkiego ostygnięcia (max 8 minut), zostawiony w rondlu się przypali, a za bardzo ostudzony będzie twardy jak kamień.
Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy jedną częścią ciasta, nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.
Kiedy masa sezamowa leciutko się schłodzi, ale wciąż pozostaje dość ciepła, plastyczna i miękka, wykładamy ją równą warstwą na ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto z sezamem i pieczemy cały czas(!) pod przykryciem z folii aluminiowej(!) przez 25 minut (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Ciasto schładzamy.
Drugą część ciasta kruchego ponownie wykładamy na takiej samej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, nakłuwamy w wielu miejscach.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut, lekko schładzamy, smarujemy grubą warstwą powideł lub dżemu.
Masa bezowa.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier, miksujemy przez 3 minutki na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką.
Bezę wykładamy na powidła, wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto, pieczemy około 20 – 25 minut (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
UWAGA: Jeśli zauważymy, że pod koniec pieczenia beza za bardzo się przypieka przykryjmy ją folią aluminiową i dopieczmy do końca w/w czasu.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, schładzamy.
Papier odrywamy po całkowitym ostygnięciu ciasta. -
2.
Masa chałwowa.
Masło rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy pokruszoną chałwę, mieszając podgrzewamy do połączenia, zestawiamy z ognia, schładzamy do temp. pokojowej, potem wkładamy do lodówki aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany.
Kiedy to nastąpi ciasto z sezamem (najlepiej razem z papierem w którym się piekło) wkładamy do blaszki, smarujemy równą warstwą masy chałwowej.
Potem przykrywamy ciastem z kokosem i bardzo delikatnie dociskamy, ale tak by nie uszkodzić bezy.
Ciasto wkładamy do lodówki na 12 – 24 godziny.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto sezamowiec z kremem chałwowym najlepiej się kroi po 30 minutach od wyjęcia z lodówki (masa sezamowa mięknie).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Serwatka Wielkanocna
Następny przepis: Sfogliatella frolla włoski placek