sezamowiec z kremem chałwowym

sezamowiec z kremem chałwowym

Sezamowiec z kremem chałwowym to kreatywna odmiana tradycyjnego ciasta. Wykorzystanie chałwy podnosi subtelną nutę słodyczy, a sezam dodaje nieco chrupkości. Wyjątkowe połączenie tych, na pozór prostych, składników daje nam ciasto, które jest zarówno smakowite, jak i oryginalne. Dla wielbicieli niebanalnych słodkości, ciasto sezamowo-chałwowe to prawdziwy rarytas, idealny do kawki lub herbatki. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie nie wymaga specjalistycznych umiejętności. Właśnie to ciasto potrafi rozkochać w sobie każdego łasucha i kulinarnego odkrywcę.

Składniki:

  • ciasto kruche:
  • 5 żółtek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 gramów zimnego masła lub margaryny
  • masa sezamowa:
  • 200 gramów ziaren sezamu
  • 50 gramów masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru pudru (z małą górką)
  • krem chałwowy:
  • 200 gramów masła lub margaryny
  • 250 gramów chałwy czystej, bez dodatków (miałam słonecznikową – waniliową)
  • beza kokosowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 gramów wiórków kokosowych
  • dodatkowo:
  • 400 gramów kwaskowatego dżemu lub powideł śliwkowych

Sezamowiec z kremem chałwowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto kruche.
    Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy drobno, potem wbijamy żółtka, zagniatamy ciasto.
    Dzielimy je na dwie części.
    Masa sezamowa.
    Tłuszcz rozpuszczamy w rondlu z miodem i cukrem pudrem, wsypujemy ziarna sezamu, mieszamy podsmażając na bladozłoty kolor, przekładamy do miseczki do lekkiego ostygnięcia (max 8 minut), zostawiony w rondlu się przypali, a za bardzo ostudzony będzie twardy jak kamień.
    Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy jedną częścią ciasta, nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.
    Kiedy masa sezamowa leciutko się schłodzi, ale wciąż pozostaje dość ciepła, plastyczna i miękka, wykładamy ją równą warstwą na ciasto.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto z sezamem i pieczemy cały czas(!) pod przykryciem z folii aluminiowej(!) przez 25 minut (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto schładzamy.
    Drugą część ciasta kruchego ponownie wykładamy na takiej samej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, nakłuwamy w wielu miejscach.
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut, lekko schładzamy, smarujemy grubą warstwą powideł lub dżemu.
    Masa bezowa.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier, miksujemy przez 3 minutki na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką.
    Bezę wykładamy na powidła, wyrównujemy powierzchnię.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto, pieczemy około 20 – 25 minut (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    UWAGA: Jeśli zauważymy, że pod koniec pieczenia beza za bardzo się przypieka przykryjmy ją folią aluminiową i dopieczmy do końca w/w czasu.
    Ciasto wyjmujemy z piekarnika, schładzamy.
    Papier odrywamy po całkowitym ostygnięciu ciasta.
  2. 2.
    Masa chałwowa.
    Masło rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy pokruszoną chałwę, mieszając podgrzewamy do połączenia, zestawiamy z ognia, schładzamy do temp. pokojowej, potem wkładamy do lodówki aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany.
    Kiedy to nastąpi ciasto z sezamem (najlepiej razem z papierem w którym się piekło) wkładamy do blaszki, smarujemy równą warstwą masy chałwowej.
    Potem przykrywamy ciastem z kokosem i bardzo delikatnie dociskamy, ale tak by nie uszkodzić bezy.
    Ciasto wkładamy do lodówki na 12 – 24 godziny.

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto sezamowiec z kremem chałwowym najlepiej się kroi po 30 minutach od wyjęcia z lodówki (masa sezamowa mięknie).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Serwatka Wielkanocna
Następny przepis: Sfogliatella frolla włoski placek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode