Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem

Prezentujemy Państwu przepis na wyjątkowo aromatyczną roladę z kurczakiem, szpinakiem i serem feta. Jest to danie, które zachwyci każdego smakosza. Wyselekcjonowane składniki gwarantują nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny posiłek. Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem to propozycja zaskakujących połączeń smakowych: soczystego mięsa kurczaka, lekko słonego sera feta i delikatnego szpinaku. Wszystkie te składniki sprawiają, że danie jest niesamowicie smakowite. Pomimo iż wygląda na skomplikowane, jest łatwe do przygotowania i na pewno zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • Na masę serową:
  • 300g sera żółtego, drobno startego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Na nadzienie:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 400g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g sera feta
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem – jak zrobić?

  1. 1.
    Nadzienie: piersi z kurczaka kroimy na pół, rozbijamy na cieknie plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce masła. Po chwili dodajemy szpinak i dusimy do odprawiania nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką i zdejmujemy z palnika.
    Gdy farsz przestygnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy.
  2. 2.
    Masa serowa: jajka miksujemy kilka minut mikserem, dodajemy majonez i koncentrat i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ser i delikatnie mieszamy, aż połączy się z masą jajeczną. Masę wylewamy na dużą blaszkę 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do lekkiego zrumienienia). Po wyjęciu odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie zdejmujemy papier i układamy ładniejszą stroną do dołu.
  3. 3.
    Na upieczonym placku serowym układamy kurczaka tak, by przykrywał prawie całą powierzchnię (zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku). Na mięso wykładamy szpinak i rozprowadzamy równo. Placek zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku (zwijając w stronę boku bez farszu). Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną roladę kroimy w 2cm kawałki.

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem – dodatkowe informacje

Farsz (czyli szpinak i kurczaka) możemy przygotować dzień wcześniej, kolejnego dnia roladkę przygotujemy w kilkanaście minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Serowa kesadija
Następny przepis: Serowe chrusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode