Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem
Prezentujemy Państwu przepis na wyjątkowo aromatyczną roladę z kurczakiem, szpinakiem i serem feta. Jest to danie, które zachwyci każdego smakosza. Wyselekcjonowane składniki gwarantują nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny posiłek. Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem to propozycja zaskakujących połączeń smakowych: soczystego mięsa kurczaka, lekko słonego sera feta i delikatnego szpinaku. Wszystkie te składniki sprawiają, że danie jest niesamowicie smakowite. Pomimo iż wygląda na skomplikowane, jest łatwe do przygotowania i na pewno zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na masę serową:
- 300g sera żółtego, drobno startego
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Na nadzienie:
- 2 piersi z kurczaka
- 400g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g sera feta
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem – jak zrobić?
-
1.
Nadzienie: piersi z kurczaka kroimy na pół, rozbijamy na cieknie plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce masła. Po chwili dodajemy szpinak i dusimy do odprawiania nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką i zdejmujemy z palnika.
Gdy farsz przestygnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. -
2.
Masa serowa: jajka miksujemy kilka minut mikserem, dodajemy majonez i koncentrat i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ser i delikatnie mieszamy, aż połączy się z masą jajeczną. Masę wylewamy na dużą blaszkę 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do lekkiego zrumienienia). Po wyjęciu odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie zdejmujemy papier i układamy ładniejszą stroną do dołu. -
3.
Na upieczonym placku serowym układamy kurczaka tak, by przykrywał prawie całą powierzchnię (zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku). Na mięso wykładamy szpinak i rozprowadzamy równo. Placek zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku (zwijając w stronę boku bez farszu). Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną roladę kroimy w 2cm kawałki.
Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem – dodatkowe informacje
Farsz (czyli szpinak i kurczaka) możemy przygotować dzień wcześniej, kolejnego dnia roladkę przygotujemy w kilkanaście minut.