Sero-jabłecznik

Sero-jabłecznik

Sero-jabłecznik to przysmak pozwalający cieszyć się jednocześnie smakiem serowego ciasta i klasycznego jabłecznika. Idealny na zachcianki o każdej porze roku, gdyż jego smak i aromat czynią go nieodparcie atrakcyjnym. Ważna siła tego przepisu tkwi w zbalansowaniu słodyczy jabłek z lekko kwasowym smakiem sera. W wyniku tego powstaje prawdziwie niebiański duet, stworzony by zadowolić każdego ciastkomaniaka. Nie jest to jednak przepis tylko dla tych, którzy uwielbiają tradycyjne jabłeczniki czy serniki – spośród licznych wariantów moje wypieki obfitują, ten wybór może zachwycić miłośników wszelkich smaków.

Składniki:

  • Spód
  • 125 g Kasi
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus jabłkowy
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Masa serowa
  • 1 kg sera Piątnica/President/Delfiko z wiaderka
  • 220 ml śmietany 18
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj M
  • łyżka masła

Sero-jabłecznik – jak zrobić?

  1. Spód:
    Ciasto wyrobić i wyłożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Blacha 28×39. Podpiec w 180 stopniach 10 minut. Wystudzić.
  2. Mus jabłkowy:
    Jabłka obrać, pokroić w większe kawałki, włożyć do garnka razem z pozostałymi składnikami (oprócz cynamonu, który dodajemy na końcu). Przykrywamy i gotujemy aż jabłka puszczą sok i sok odparuje (mają być lekko miękkie). Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Ser ubić z cukrem, rozpuszczonym i chłodnym masłem, żółtkami, śmietaną, budyniem. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

    Na przestudzone ciasto dajemy jabłka, a na nie wylewamy masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut.

    Pianę z 3 białek (jedno białko mamy z ciasta, a dwa dajemy dodatkowo) ubijamy razem z 3/4 szklanki cukru. Wyjęte ciasto smarujemy utworzonymi rowkami i posypujemy delikatnie cynamonem. Pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego.

Sero-jabłecznik – dodatkowe informacje

Cynamonem posypujemy bardzo delikatnie, inaczej może wyjść lekko gorzkie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik żurawinowy
Następny przepis: SERNIKOWY PUSZYSTY TORT ZEBRA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode