Sero-jabłecznik
Sero-jabłecznik to przysmak pozwalający cieszyć się jednocześnie smakiem serowego ciasta i klasycznego jabłecznika. Idealny na zachcianki o każdej porze roku, gdyż jego smak i aromat czynią go nieodparcie atrakcyjnym. Ważna siła tego przepisu tkwi w zbalansowaniu słodyczy jabłek z lekko kwasowym smakiem sera. W wyniku tego powstaje prawdziwie niebiański duet, stworzony by zadowolić każdego ciastkomaniaka. Nie jest to jednak przepis tylko dla tych, którzy uwielbiają tradycyjne jabłeczniki czy serniki – spośród licznych wariantów moje wypieki obfitują, ten wybór może zachwycić miłośników wszelkich smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Spód
- 125 g Kasi
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 żółtko
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Mus jabłkowy
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- Masa serowa
- 1 kg sera Piątnica/President/Delfiko z wiaderka
- 220 ml śmietany 18
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj M
- łyżka masła
Sero-jabłecznik – jak zrobić?
-
Spód:
Ciasto wyrobić i wyłożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Blacha 28×39. Podpiec w 180 stopniach 10 minut. Wystudzić. -
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać, pokroić w większe kawałki, włożyć do garnka razem z pozostałymi składnikami (oprócz cynamonu, który dodajemy na końcu). Przykrywamy i gotujemy aż jabłka puszczą sok i sok odparuje (mają być lekko miękkie). Odstawiamy do wystygnięcia. -
Ser ubić z cukrem, rozpuszczonym i chłodnym masłem, żółtkami, śmietaną, budyniem. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Na przestudzone ciasto dajemy jabłka, a na nie wylewamy masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut.
Pianę z 3 białek (jedno białko mamy z ciasta, a dwa dajemy dodatkowo) ubijamy razem z 3/4 szklanki cukru. Wyjęte ciasto smarujemy utworzonymi rowkami i posypujemy delikatnie cynamonem. Pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego.
Sero-jabłecznik – dodatkowe informacje
Cynamonem posypujemy bardzo delikatnie, inaczej może wyjść lekko gorzkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik żurawinowy
Następny przepis: SERNIKOWY PUSZYSTY TORT ZEBRA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY