sernik zebra

sernik zebra

Serdecznie zapraszam na przepyszny sernik zebra. Jest to perfekcyjne połączenie słodkości i kremowej konsystencji, oszałamiające swoją niepowtarzalnym wyglądem przypominającym wzór zebry. Mimo swojego wyrafinowanego wyglądu, jest niespodziewanie prosty do zrobienia. Inspiracją do stworzenia tego ciasta były klasyczne wypieki, co gwarantuje, że ciasto zebra z serem smakuje tak dobrze, jak wygląda. Doskonałe na każdą okazję, od urodzin po codzienne popołudniowe przekąski. Każdy kęs to eksplozja smaku, która na długo zostaje w pamięci.

Składniki:

  • Masa serowa:
  • 40 dag sera białego (ja dałam 0,5kg wiaderkowego)
  • sok z połowy cytryny
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 jajka
  • Ciasto:
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag masła
  • 3 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 2 czubate łyżki kakao (nie jest konieczne, ja dodałam, bo chciałam mieć mocno czekoladowe)

Sernik zebra – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Zrobić masę serową ubijając mikserem wszystkie składniki razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. 2.
    Pokruszoną czekoladę i masło włożyć do rondelka i rozpuścić, dodać kakao; cały czas mieszając. W misce ubić całe jajka z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać przestudzony sos czekoladowy, dokładnie wymieszać, wsypać mąkę i znów dokładnie wymieszać.
  3. 3.
    Tortownice (22cm) wykładamy papierem do pieczenia i na środek dna wlewamy na przemian po 3-4 łyżki ciasta i sera, aż do ich wyczerpania. (ja wylewałam z garnka na oko :))
  4. 4.
    Piec 40-45 min w nagrzanym piekarniku w 180 C. Ciasto pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

Ser zebra – dodatkowe informacje

Jeśli Wasz ser z wiaderka jest rzadki, to należy dodać na wszelki wypadek proszek małego budyniu śmietankowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik ze śliwkami
Następny przepis: Sernik żurawinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode