sernik z ziemniakami (niezawodny)
Poznajcie niecodzienny przepis, który zabierze Was w niezapomnianą podróż kulinarną – sernik z ziemniakami. Te dwa, na pozór niepasujące do siebie składniki, tworzą niezwykłe połączenie, które zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia. To doskonały przepis dla wszystkich odważnych smakoszy, którzy lubią łączyć różne smaki i nie boją się eksperymentować w kuchni. Sernik z ziemniakami to propozycja nie tylko dla zwolenników tradycyjnego sernika, ale także dla miłośników ziemniaczanych przysmaków. Niewątpliwie sama nazwa tego deseru intryguje, ale prawdziwe zaskoczenie czeka na Was po jego pierwszym kęsie. Spróbujcie koniecznie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 750 gramów sera półtłustego (preferuję ten z Lidla)
- 250 gramów ugotowanych ziemniaków (zmielonych)
- 280 gramów cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią lub waniliowego
- 6 jaj
- 150 gramów schłodzonego, stopionego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sernik z ziemniakami (niezawodny) – jak zrobić?
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, z białek ubijamy sztywną pianę. Masę żółtkową przekładamy do miski z serem i ziemniakami, dodajemy stopiony, schłodzony tłuszcz i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, ucieramy blenderem do dokładnego połączenia składników. Następnie do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
- Masę serową przekładamy do natłuszczonej i posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach, a potem jeszcze około 35 – 40 w 160 stopniach. Nie otwieramy drzwiczek piekarnika po wyłączeniu przez około 30 minut, potem uchylamy lekko, zostawiamy w tej pozycji przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy na blat, schładzamy w lodówce.
xxxx – dodatkowe informacje
Do sernika ziemniakowego możemy dodać skórkę pomarańczową lub sparzone rodzynki.