Sernik z truskawkami i bezą
Ten przepis na sernik z truskawkami i bezą to doskonała propozycja dla fanów słodkości. Idealny na letnie popołudnia, spodoba się wszystkim, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Owocowy, lekko kwaśny smak truskawek doskonale kontrastuje z delikatną słodyczą meringue. Podstawa z krusty dodaje mu chrupkości, a masa serowa jest niezwykle aksamitna i kremowa. Warto dodać, że jest to bardzo efektowne ciasto, które zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Sernik z truskawkami i bezą to świetny pomysł na deser, który z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- Ser:
- 1 kg sera białego 2 razy zmielonego lub z wiaderka
- 4 żółtka
- 2 jajka
- Pół szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie na 3/4 mleka
- 1 cukier waniliowy
- Pół kilo truskawek
- Beza:
- 3/4 szklanki cukru
- Szczypta soli
- 6 białek
Sernik z truskawkami i bezą – jak zrobić?
- Ze składników podanych na ciasto, zagniatamy ciasto na spód sernika. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia, dużą blaszkę.
- Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy olej, ser, proszek budyniowy i mleko, na końcu dodajemy oczyszczone truskawki. Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
- Po tym czasie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Wyjąć ciasto, wyłożyć pianę i piec jeszcze 20 minut.
Sernik z truskawkami i bezą – dodatkowe informacje
Ciasto najlepiej studzić do następnego dnia. Sernik można zrobić również z jeżynami lub malinami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z sypanym ciastem
Następny przepis: sernik z ziemniakami (niezawodny)