Sernik z truskawkami i bezą

Sernik z truskawkami i bezą

Ten przepis na sernik z truskawkami i bezą to doskonała propozycja dla fanów słodkości. Idealny na letnie popołudnia, spodoba się wszystkim, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Owocowy, lekko kwaśny smak truskawek doskonale kontrastuje z delikatną słodyczą meringue. Podstawa z krusty dodaje mu chrupkości, a masa serowa jest niezwykle aksamitna i kremowa. Warto dodać, że jest to bardzo efektowne ciasto, które zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Sernik z truskawkami i bezą to świetny pomysł na deser, który z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Ser:
  • 1 kg sera białego 2 razy zmielonego lub z wiaderka
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • Pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie na 3/4 mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • Pół kilo truskawek
  • Beza:
  • 3/4 szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 6 białek

Sernik z truskawkami i bezą – jak zrobić?

  1. Ze składników podanych na ciasto, zagniatamy ciasto na spód sernika. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia, dużą blaszkę.
  2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy olej, ser, proszek budyniowy i mleko, na końcu dodajemy oczyszczone truskawki. Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  3. Po tym czasie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Wyjąć ciasto, wyłożyć pianę i piec jeszcze 20 minut.

Sernik z truskawkami i bezą – dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej studzić do następnego dnia. Sernik można zrobić również z jeżynami lub malinami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z sypanym ciastem
Następny przepis: sernik z ziemniakami (niezawodny)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode