Sernik z rodzynkami i cytrynowym lukrem

Sernik z rodzynkami i cytrynowym lukrem

Sernik z rodzynkami i cytrynowym lukrem to wysublimowane połączenie klasycznego deseru z nutą cytrusów i słodkości rodzynek. Idealny dla loverów tradycyjnych wypieków z odrobiną twistu. Jego wilgotne wnętrze kontrastuje z chrupiącym spodem, tworząc kuszącą kombinację, której trudno się oprzeć. Sernik z lukrem cytrynowym łączy w sobie delikatność twarożku z kwaskowatą cytryną i słodyczą rodzynek. Szczególnie polecany na rodzinne spotkania, gdzie na pewno zrobi wielkie wrażenie. Sernik jest prosty w przygotowaniu, a zapach roznoszący się z piekarnika w trakcie pieczenia tylko potęguje oczekiwanie na pierwszy kęs.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 8 jajek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • Startą skórka z cytryny
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Lukier cytrynowy:
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • Forma: tortownicy 23 cm/35 cm

Sernik z rodzynkami i cytrynowym lukrem – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie jedna część rozwałkować na stolnicy i wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Ciasto lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut. Druga część rozwałkować i za pomocą radełka wycinać paski o szerokości ok. 1,5-2 cm.
  2. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odstawić na sitku. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Partiami dodawać ser i budynie. Rodzynki i skórkę pomarańczową obsypać mąka pszenną dodać do masy serowej, dodać również startą skórkę z cytryny i rozpuszczone oraz wystudzone masło. Białka ubić na sztywno pianę partiami dodawać do masy serowej delikatnie mieszając. Masę serową wyłożyć na ciasto kruche na wierzchu poukładać paski wycięte z ciasta. Pieczenie ok. 1 godzina w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podczas pieczenia oraz przez następna 1 godzinę nie uchylać drzwiczek piekarnika.
  3. Sok z cytryny zmiksować z cukrem do białości i wyłożyć na ciasto.

Sernik z rodzynkami i cytrynowym lukrem – dodatkowe informacje

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową
Następny przepis: SERNIK Z SEREM RICOTTA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode