Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową
Jest to absolutnie wyjątkowy deser, który zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową to jedno z tych dań, które nie tylko oczarowuje smakiem, ale również cudownie pachnie. Kwaskowaty smak sera ricotta doskonale harmonizuje z ciężką, mocno aromatyczną skórką pomarańczową. Składnik ten nadaje ciastu wyrafinowany smak, który będzie nas smakować długo po zjedzeniu ostatniego kawałka. Ciekawym dodatkiem jest również serek mascarpone, który nadaje deserowi delikatności i gładkości. Spróbujcie sernika z ricotty i mascarpone – nie zawiedziecie się!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 750g serka ricotta
- 250g serka mascarpone (125g do sernika – 125g do kremu)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru z pomarańczą lub aromat
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 100ml mleka
- 200g skórki pomarańczowej (150g do sernika – 50g do dekoracji)
Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową – jak zrobić?
- Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem, dodajemy ricottę, mleko i połowę serka mascarpone. Miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Sernik pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Studzimy.
- Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, smarujemy nim sernik.
- Dekorujemy resztą skórki pomarańczowej. Dodatkowo użyłam konfitury pomarańczowej.
Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową – dodatkowe informacje
Do tego sernika pasuje również CZEKOLADA! Do masy można dołożyć groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę lub udekorować sernik czekoladą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z rabarbarem
Następny przepis: Sernik z rodzynkami i cytrynowym lukrem