Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową

Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową

Jest to absolutnie wyjątkowy deser, który zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową to jedno z tych dań, które nie tylko oczarowuje smakiem, ale również cudownie pachnie. Kwaskowaty smak sera ricotta doskonale harmonizuje z ciężką, mocno aromatyczną skórką pomarańczową. Składnik ten nadaje ciastu wyrafinowany smak, który będzie nas smakować długo po zjedzeniu ostatniego kawałka. Ciekawym dodatkiem jest również serek mascarpone, który nadaje deserowi delikatności i gładkości. Spróbujcie sernika z ricotty i mascarpone – nie zawiedziecie się!

Składniki:

  • 750g serka ricotta
  • 250g serka mascarpone (125g do sernika – 125g do kremu)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru z pomarańczą lub aromat
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100ml mleka
  • 200g skórki pomarańczowej (150g do sernika – 50g do dekoracji)

Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową – jak zrobić?

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem, dodajemy ricottę, mleko i połowę serka mascarpone. Miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Sernik pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Studzimy.
  2. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, smarujemy nim sernik.
  3. Dekorujemy resztą skórki pomarańczowej. Dodatkowo użyłam konfitury pomarańczowej.

Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową – dodatkowe informacje

Do tego sernika pasuje również CZEKOLADA! Do masy można dołożyć groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę lub udekorować sernik czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z rabarbarem
Następny przepis: Sernik z rodzynkami i cytrynowym lukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode